Yrittäjyys kiinnostaa ammatillisia opiskelijoita
Raseko on Taitaja 2025 -kilpailuissa vastuussa yrittäjyys-lajin järjestelyistä. Lajin kilpailijat ovat useimmiten liiketoiminnan opiskelijoita, mutta voisivat periaatteessa olla minkä tahansa alan opiskelijoita. Kaikissa perustutkinnoissa voi suorittaa yrittäjyysopintoja ja opiskella omaan alaansa liittyviä yrittäjyystaitoja.
Lajin tehtävät perustuvat ammatillisten perustutkintojen yritystoiminnan suunnittelu -tutkinnonosaan. Opiskelijat kilpailevat pareittain. Tehtäviin kuuluu liikeidean ja liiketoimintasuunnitelman kehittäminen ja sen esitteleminen myyvällä tavalla. Lisäksi opiskelijat ratkaisevat yhteistyöyrityksiltä saatuja toimeksiantoja. Lajissa huomioidaan Taitaja-kilpailuiden kestoteemat: yrittäjyys, kestävä kehitys, työhyvinvointi ja työturvallisuus.
Kilpailutehtävät yritysmaailmasta
Kilpailutehtävät kuvaavat yritystoiminnan todellisia tilanteita. Yrittäjyyteen liittyvät sidosryhmät ovat mukana kilpailutehtävien toimeksiannoissa ja arvioinnissa. Rasekon yhteyspäällikkö Susanna Saarinen kertoo, ettei kumppanien löytäminen lajijärjestelyihin ollut vaikeaa: ”Yrittäjyys kiinnostaa ammatillisia opiskelijoita ja erityisesti nuoria. Monilla yrityksillä ja organisaatioilla onkin ollut motivaatiota lähteä mukaan. Pääyhteistyökumppaneiksi olemme Turun kisoihin saaneet mm. Viking Linen, Nuorten yrittäjyys ja talous NYT:n, Suomen Yrittäjät ja Varsinais-Suomen Yrittäjät, joka on ollut jo vuosia Rasekon kumppani.”

Yrittäjämäinen asenne tärkeä kaikille
”Yrittäjyysopinnot, työelämäosaaminen ja taloustaidot ovat tärkeitä kaikille. Missä tahansa työssä yrittäjämäisestä asenteesta, tiedoista ja taidoista – kuten myyntitaidoista, talousosaamisesta ja ongelmanratkaisukyvyistä – on hyötyä. Toki ammatillisessa koulutuksessa haluamme rohkaista erityisesti myös oman yrityksen perustamiseen. Laji Taitaja-kisoissa on hyvä työkalu yrittäjyyskasvatukseen”, hehkuttaa lajivastaava Jenny Koskelainen. ”Taitaja-finaaleissa aistii innostuneen ja jännittyneen tunnelman, siellä pistetään todellakin kaikki peliin ja nostatetaan me-henkeä. Taitaja-kisoihin osallistuminen on nuorelle myös loistava keino erottautua työnhaussa.”
Koskelainen ja toinen lajivastaava Ari Tornberg ovat tehneet pitkälinjaista työtä lajijärjestelyjen eteen: käyneet benchmarkaamassa edellisten vuosien kisoissa, järjestäneet viime vuonna semifinaalit ja tämän vuoden kisojen jälkeen tulevat vielä auttamaan kapulan ojentamisessa vuoden 2026 kisojen järjestäjille. ”Yrittäjyys ei ole päälle päin kauhean näyttävä laji, siinä ei ole suuria koneita ja laitteita tai värikkäitä fasiliteetteja. Olemme kuitenkin kehittäneet erilaisia osallistamiskeinoja, joiden avulla myös yleisö pääsee paremmin sisälle kilpailun luonteeseen!” Jenny Koskelainen kertoo.
Yleisöä odotetaan useampi kymmenen tuhatta. Taitaja-kilpailu on hyvä tilaisuus nähdä mitä eri ammatit käytännössä tarkoittavat – toivottavasti moni nuori saakin innostuksen hakeutua ammatilliseen koulutukseen!