Raision seudun koulutuskuntayhtymä 
Yhtymähallitus 6.3.2025 
Yhtymävaltuusto 20.3.2025 

Yleistä 

Raseko on lyhenteemme 

Raision seudun koulutuskuntayhtymä on viestinnässään aktiivinen ja vastuullinen. Kuntayhtymä käyttää lyhennettä Raseko. Kuntayhtymätasoinen viestintä muodostaa sateenvarjon, jonka alla eri koulutusaloilla on mahdollisuus toteuttaa omaehtoisesti kuntayhtymän perusviestien kanssa linjassa olevaa viestintää. 

Raseko kunnioittaa viestinnässään arvojaan ja pyrkii ratkaisemaan viestintään liittyvät kysymykset arvoperusteisesti. Viestintä on Rasekolle väline toiminnan läpinäkyvyyden, tunnettuuden ja tehokkuuden varmistamiseen. 

Tahtotila ja perustelut viestinnälle 

Raseko on tulevaisuudessa menestyvä, itsenäinen, valtakunnallisesti tunnustettu ammatillisen koulutuksen järjestäjä ja työelämän kehittäjä. 

Alue- ja toimialavaikuttavuus on Rasekon toiminnan lähtökohta. Palvelemme kuntayhtymän alueen lisäksi laajemminkin Varsinais-Suomen talousaluetta sekä valtakunnallisesti elinkeinoelämää osaamisalueillamme.  

Asiakaslähtöisyys on Rasekolle erityisen tärkeä asia. Osaava henkilöstö tuntee asiakkaat ja viestimme työyhteisössä ja verkostossamme sekä erilaisissa oppimisympäristöissä ammattilaisina ottaen asiakkaan huomioon. Pidämme tiiviisti yhteyttä työpaikoille ja elinkeinoelämään. Opiskelijoiden osallisuuteen kiinnitetään huomiota ja viestinnällä pyritään lisäämään opiskelijoiden aktiivisuutta. 

Yhteistyökumppanina viestimme aktiivisesti ja tehokkaasti kumppaneillemme. Pidämme huolen siitä, että Rasekosta jää positiivisia jälkiä ja julkisuuskuvamme vahvistuu jokaisen rasekolaisen toiminnan tuloksena. 

Rasekon keskeiset viestit 

Rasekon keskeiset viestit ovat: 

Tarjoamme osaamista ja osaajia – Osaava taitaja 

Haluamme olla tunnettu ja haluttu kumppani – Palveleva kumppani 

Toimimme yhteisöllisesti, vastuullisesti ja asiakaslähtöisesti – Myönteinen uudistaja 

Viestintästrategiset tavoitteemme ovat myönteisen julkisuuskuvan luominen ja avoin viestintäkulttuuri. Viestintää toteutetaan määrätietoisesti ja systemaattisesti organisoidun laadunhallinnan sekä toiminnan avulla. 

Sisäinen ja ulkoinen viestintä 

Viestinnän organisointi ja vastuut 

Kuntayhtymän viestintää johtaa johtava rehtori yhdessä johtoryhmän kanssa yhtymävaltuuston ja yhtymähallituksen hyväksymien linjausten mukaisesti. Yhtymähallitus hyväksyy yleiset ohjeet viestinnän ja tiedottamisen periaatteista. 

Rasekon ulkoisesta viestinnästä vastaa johtava rehtori. Yhtymähallitus, johtava rehtori, hallintojohtaja, rehtori sekä koulutusalojen johtavat viranhaltijat huolehtivat siitä, että opiskelijat, palvelujen käyttäjät ja asukkaat saavat riittävästi tietoja valmisteltavina olevista yleisesti merkittävistä asioista ja voivat osallistua ja vaikuttaa näiden asioiden valmistelussa. Viestinnässä käytetään selkeää ja ymmärrettävää kieltä ja otetaan huomioon kuntayhtymän palvelun käyttäjien tarpeet. 

Viestinnän prosessit on kuvattu ja viestinnän valvonta tapahtuu vastuun mukaisesti.  

Rasekon viestinnässä huomioidaan, että asiakirjat ovat saavutettavia. 

Rasekon käytännön viestinnän toteutukseen osallistuvat johdon sihteeri, markkinointiasiantuntija, markkinoija sekä markkinointimateriaalia tuottavat opettajat, jotka raportoivat omalle koulutuspäällikölleen. Johtoryhmä hyväksyy viestinnän osasuunnitelmat kokouksissaan. 

Rasekon puolesta virallisia lausuntoja antavat johtava rehtori ja yhtymähallituksen puheenjohtaja. Johtoryhmän jäsenet voivat erikseen sovittavalla tavalla antaa lausuntoja tarvittaessa. Tällöin viestinnän sisällöstä sovitaan aina johtavan rehtorin kanssa. 

Asiakirjajulkisuuskuvaus on lakisääteisenä laadittu erikseen. 

Painopistealueet ja teemat 

Viestinnän painopistealueena ja teemana on toiminnan vaikuttavuudesta ja toimintatavoista kertominen.  

Raseko haluaa aktiivisesti tuoda esiin opiskelijoiden osaamisen, heidän työllistymisensä sekä ammatillisen koulutuksen merkityksen alueen elinkeino- ja työelämälle. Raseko viestii säännöllisesti kaikilla tasoilla ja haluaa osoittaa kuntayhtymän käytännön esimerkkien kautta ammattiopetuksen tason ja kehittymisen.  

Raseko kertoo myös oman toiminnan jatkuvasta parantamisesta, laatutyöstä ja toiminnasta yhteistyöverkostoissa. Rasekon toimintajärjestelmä, kansainvälinen liikkuvuustoiminta ja kestävän kehityksen toiminnat on sertifioitu ja ulkoisesti auditoitu. Näin osoitamme myös oman työmme alue- ja toimialavaikuttavuuden. 

Kohderyhmät ja sidosryhmät sekä viestinnän muodot 

Rasekon viestinnän kohderyhmiä ovat koululaiset ja nuoret sekä aikuiset, opiskelijat ja heidän huoltajansa, kuntayhtymän alueen ja Varsinais-Suomen asukkaat, eri toimialojen yritykset ja työpaikat, sekä erilaiset sidosryhmät esimerkiksi kuntien edustajat, järjestöt ja ministeriö sekä tiedotusvälineet. 

Raseko viestii nuorten ja aikuisten ammatillisesta koulutuksesta ja työelämän kehittämispalveluistaan aktiivisesti alueen lehdissä, kuntatiedotteissa ja www-sivuilla. Wilma palvelee tiedottamisessa kodeille ja nuorten huoltajille sekä yhteydenpidossa aikuisten kanssa.  

Rasekon markkinointisuunnitelma laaditaan erikseen vuosittain tai erikseen sovitulle ajanjaksolle. Suunnitelmassa huomioidaan sekä sisäinen että ulkoinen viestintä. Markkinointisuunnitelman laatimisella varmistetaan, että tarvittavat toimenpiteet tehdään oikeaan aikaan ja tiedottaminen kohdistetaan oikein.   

Ulkoinen viestintä ja asiakasviestintä 

Viestinnän tavoitteena on luoda positiivinen kuva Rasekosta koulutuksen järjestäjänä ja yhteistyökumppanina. Ulkoisella viestinnällä Raseko kertoo toiminnastaan, vastaa tiedusteluihin ja ottaa kantaa asioihin. Raseko mainostaa toimintaansa ja tiedottaa ammatillisen koulutuksen ja työelämän kehittämispalveluistaan aktiivisesti.  

Kuntayhtymätasolla tehdään mielikuvamarkkinointia ja tuodaan esille arvoja erilaisina kannanottoina. Käytännön toiminta ja saavutukset tuodaan esiin näkyvästi, jolloin esimerkiksi opiskelijat ja heidän tarinansa ovat keskiössä.  

Raseko hoitaa aktiivisesti suhteitaan päättäjiin, kuntiin ja ministeriöön sekä muihin sidosryhmiin. Kuntayhtymää edustavat johtavan rehtorin lisäksi yhtymähallituksen ja -valtuuston puheenjohtajat. 

Kansainvälinen viestintä liittyy oppilaitoksen kansainvälisen toiminnan kehittämiseen. Yhteistyökumppaneille halutaan luoda kuva Rasekosta aktiivisena ja innovatiivisena toimijana. 

Tärkeä osa asiakasviestintää on kertoa tutkinnoista, toimintatavoista sekä opiskelusta mahdollisesti opiskelemaan tuleville. Ammatillisesta koulutuksesta ja työelämän kehittämispalveluista viestitään aktiivisesti sosiaalisessa mediassa, alueen lehdissä, kuntatiedotteissa ja www-sivuilla. Lisäksi jaetaan tietoa toimintatavoista sekä opiskelusta Rasekoon mahdollisesti opiskelemaan tuleville. 

Ulkoisessa viestinnässä käytetään monipuolisia kanavia: viralliset tiedotteet, lausunnot, www-sivut, lehtijutut, edustaminen, asiakastilaisuudet, sähköposti, markkinointimateriaali, mainokset, esitteet, oppaat, sähköiset oppimisalustat ja –ympäristöt, sosiaalinen media, messut, Taitajakisat, tiedotustilaisuudet, hakuoppaat sekä kv-tilaisuudet kotimaassa ja ulkomailla, seminaarit ja yhteiset oppimisympäristöt. 

Sisäinen viestintä 

Rasekon henkilöstölle suunnatulla viestinnällä pyritään varmistamaan arjen sujuvuus, tiedonkulku ja hyvän työskentelyilmapiirin ylläpitäminen, työturvallisuus ja jatkuva kehittyminen. 

Sisäisen viestinnän kanavia: 

Intra ja intran työtilat, sähköposti, Wilma, Teams, toimintajärjestelmä (IMS), Yammer (epävirallinen keskustelukanava), henkilöstöinfot, johtavan rehtorin tiedotteet, palaverit (kokouskäytännöt), henkilöstöjuhlat ja tapahtumat, kehityskeskustelut, perehdyttäminen, opasteet, ohjeet ja oppaat sekä tilaisuudet kotimaassa ja ulkomailla, seminaarit, www-sivut, yhteiset oppimisympäristöt. 

Esimiehille on laadittu ohjeistus palautteen antamiseksi. 

Henkilöstöltä kerätään kommentteja ja näkemyksiä vuosittain henkilöstökyselyllä. Yhteistyötoimikunnan esityslistat lähetetään sähköpostitse koko henkilöstölle, jotta asioiden käsittely yhteistoiminnallisesti toteutuu mahdollisimman hyvin. 

Lisäksi Rasekossa on osastopalavereja ja asiantuntijatiimejä. 

Muut viestinnän muodot 

Kansainvälinen viestintä 

Rasekon kansainvälinen viestintä liittyy opiston kansainvälisen toiminnan kehittämiseen. Viestinnän avulla kerrotaan Rasekon perusviestit sekä luodaan kumppaneille kuva toiminnastamme. Lisäksi jaetaan tietoa toimintatavoista sekä opiskelusta Rasekoon mahdollisesti opiskelemaan tuleville nuorille. 

Yhteiskuntasuhteet 

Raseko hoitaa aktiivisesti suhteitaan päättäjiin, kuntiin ja ministeriöön sekä sidosryhmiin. Kuntayhtymää edustavat johtavan rehtorin lisäksi myös yhtymähallituksen ja -valtuuston sekä sekä johtoryhmän jäsenet. Edustamisesta sovitaan kulloinkin tarkoituksenmukaisella tavalla tilanteen mukaan. 

Markkinointiviestintä 

Rasekon markkinointiviestintä on kokonaisvaltaista ja perustuu ammattimaiseen sekä hillittyyn panostukseen. Kuntayhtymätasolla markkinointia tehdään lähinnä mielikuvien ja arvojen osoittamisen tasolla johdon viestintänä sekä erilaisten kannanottojen muodossa. Rasekon käytännön toiminta ja saavutukset tuodaan esiin näkyvästi ja näin halutaan osoittaa, että Rasekolle tärkeintä on vaikuttavuus sekä tavoitteiden toteutuminen.  

Mainonta ja sponsorointi 

Raseko mainostaa toimintaansa lähinnä liittyen ajankohtaisiin asioihin. Kuntayhtymä ei sponsoroi seuroja tai järjestöjä. Kiinteästi opetukseen ja opiskelijoiden hyvinvointiin liittyviä projektien kohdalla voidaan joskus tehdä poikkeus, esimerkiksi päihdevalistus tms. 

Kriisiviestintä

Kriisiviestintä on dokumentoitu erikseen.