Vaatteet vaihtoivat omistajaa vaatteidenvaihtotapahtumissa
Raision seudun koulutuskuntayhtymässä kestävä kehitys on kiinteä osa jokapäiväistä toimintaa. Vuoden 2022 lopussa Rasekolle myönnettiin Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö OKKAn toimesta oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatti, jonka indikaattoreita ovat mm. kestävyystaitojen oppiminen ja ympäristövastuu.
Monille nuorille kestävän kehityksen eri osa-alueet ovat merkityksellisiä ja iso osa ajattelee, ettei tulevaisuutta voi rakentaa pelkästään kasvun ja materiaalisen hyvinvoinnin lisäämiseen. Esimerkiksi liiketoiminnan opiskelijoiden joukossa on paljon innokkaita kierrättäjiä ja kirpputorikävijöitä. Tämän harrastuksen innoittamana opiskelijat keksivät idean järjestää kaksi tapahtumaa, joissa vaatteet vaihtavat omistajaa ilman, että raha liikkuu.
– Kun opiskelijat ehdottivat ideaa, innostuimme oitis muiden opettajien kanssa ja lähdimme suunnittelemaan tapahtumia, liiketoiminnan opettaja Pia Jalkanen kertoo.
Vaatteiden vaihtoon pääsi mukaan tuomalla itse vaatteita joko etukäteen tai tapahtumapäivinä. Tuomisen yhteydessä sai lipukkeen, jolla pääsi noutamaan vastaavan määrän vaatteita. – Tällä viikolla on tullut paljon lisää isoja lahjoituksia. Osa vaatteiden tuojista halusi vain lahjoittaa vaatteita haluamatta mitään tilalle. Tällöin pystyimme lahjoittamaan vaatteita myös sellaisille, jotka eivät tuoneet mukaan lainkaan vaihtareita, Jalkanen jatkaa.
– Positiivista palautetta on tullut. On myös toivottu, että vastaavanlaisia tapahtumia järjestettäisiin useimmin, yksi liiketoiminnan opiskelijoista kertoo. Tapahtumaan osallistui paitsi Rasekon omia opiskelijoita ja henkilökuntaa myös ulkopuolisia. Jokaiselle löytyi jotakin, vauvan- ja lastenvaatteista naisten- ja miestenvaatteisiin.
Loput vaatteidenvaihtotapahtumista jääneet vaatteet päätettiin lahjoittaa hyväntekeväisyyteen Turun ensi- ja turvakotiin. – Aluksi suunnittelimme toimittavamme vaatteet Ukrainaan, mutta tapahtuman ajankohdasta johtuen sopivaa Ukrainalähetystä ei löytynyt. Sitten yksi opiskelijoista keksi ensi- ja turvakodin. Siellä vaatteille tulee varmasti käyttöä, Jalkanen kertoo. Ylijäämävaatteiden kuljetuksesta vastasivat Rasekon logistiikanalan opiskelijat.