Siirry sisältöön

Uusia ideoita kansainvälisellä yhteistyöllä

Tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat opettajineen saivat kahden viikon ajaksi saksalaisia vieraita, kun Hampurissa toimivan IT-alan ammatillisen oppilaitoksen, Berufliche Schule ITECH:n opiskelijat saapuivat opettajineen toteuttamaan työpajaa Rasekoon. Yhteistyö on jatkumoa viime syksynä Hampurissa järjestetylle Design Thinking Workshopille sekä vuosi sitten Rasekossa järjestetylle vastaavalle työpajalle.

Ajatus Design Thinking Workshopista syntyi alkujaan kansainvälisen Individualised Learning in Collaborative and Blended Learning Environment (CoBle) -hankkeen myötä. Ensimmäinen työpaja onnistui niin hyvin, että se haluttiin järjestää myös tänä vuonna.

ITECH:in opettajat Julia ja Marius saapuivat helmikuun lopulla Raisioon 20 opiskelijan kanssa. Rasekosta työpajaan osallistui 20 tieto- ja viestintätekniikan opiskelijaa opettajiensa Markun ja Petrin kanssa. Opiskelijat jakautuivat pienryhmiin, joiden tehtävänä oli pyrkiä ratkaisemaan haastetehtävä, joka tälläkin kertaa tuli hitsaus- ja tuotantoautomaatioratkaisuja raskaalle metalliteollisuudelle valmistavalta Pemamek Oy:ltä.

Tehtävänä robotiikan kehittäminen

Työpaja alkoi yritysvierailulla Pemamekin Loimaalla sijaitseviin tiloihin. Vierailun aikana opiskelijat saivat kuulla haasteen: heidän tehtäväkseen tuli tutkia, millaisia vaihtoehtoisia turvaratkaisuja suurille telakkateollisuudessa toimiville robottihitsausasemille voisi olla. Turvaratkaisujen tulisi jossain muodossa mahdollistaa ihmisen työskentely yhtä aikaa robotin kanssa ilman, että työntekijän työturvallisuus tästä kuitenkaan vaarantuisi.

Pemamekin omissa projekteissa on vaihtoehtoja jo tutkittu. Haasteen tavoitteena olikin saada ideointia ”laatikon ulkopuolelta”. Opiskelijoilla oli myös mahdollisuus suunnitella omat projektinsa haasteen ulkopuolelta, mutta työpajan kantavana teemana pidettiin ”General human-machine interaction”, eli jokaisen ryhmän oman projektin prototyypin piti liittyä jollain tapaa yhteiskunnassa tapahtuvaan automatisointiin.

Prototyyppien luomisessa opiskelijat hyödynsivät mm. 3D-tulostimia ja laserleikkuria digitaalisen valmistuksen oppimisympäristö Fab Labissa. Projektin aikana opiskelijoille tuli tutuksi palvelumuotoilun, yrittäjyyden ja monikulttuurisen tiimityön lisäksi myös teollisuusrobotiikka ja -automaatio.

Työpaja järjestettiin osana SEED (Sustainable Energy Education) -hanketta, jonka tavoitteista painottui varsinkin paikallisten yritysten kanssa toteutuva innovaatio- ja osaamisekosysteemin vahvistaminen.

Prototyyppien taso yllätti

Ryhmät esittelivät kehittämiään ratkaisuja ja prototyyppejä Eeronkujan liikuntasalissa järjestetyillä messuilla. Töitä arvioimaan saapuivat Pemamekin koneturvallisuuspäällikkö Mari Lahti, automaatioinsinööri Janne Ikonen ja robotiikkapäällikkö Ville Laine.

Janne Ikonen kertoo opiskelijoiden lyhyellä aikataululla aikaansaamien teknisten ratkaisujen, koodaamisen tason ja prototyyppien yllättäneen positiivisesti. Mari Lahti sekä Ville Laine ovat samaa mieltä: – Monipuolisia ideoita kyllä, opiskelijat vaikuttavat perehtyneen hyvin aiheeseen, Mari Lahti arvioi. – Tehtävä oli melko haastava, mutta kaikki ovat yllättävän hyvin saaneet ideoita aikaiseksi ja pysyneet aiheessa, Ville Laine jatkaa.

Jääkiekkoa ja talviuintia

Työntäyteisten päivien vastapainoksi vieraat pääsivät vapaa-ajalla seuraamaan TPS-Jukurit jääkiekko-ottelua Gatorade Centeriin ja tutustumaan Turkuun ja Turun Linnaan. Rohkeimmat uskaltautuivat kokeilemaan talviuintia Ispoisten uimarannalla.


Rasekon ja Berufliche Schule ITECH:n yhteistyölle on alustavasti luvassa jatkoa, sillä seuraava Design Thinking Workshop on jo suunnitteilla. Ajatuksena on, että Rasekosta lähtisi uudelleen ensi syksynä opiskelijoita ITECH:n ammatilliseen oppilaitokseen Hampuriin. Toivotaan, että matka toteutuu, ja opiskelijat pääsevät tuolloin toteuttamaan saksalaisen teknologia-alan yrityksen haastetta!