Siirry sisältöön
1.10.2024 Uutiset ja tiedotteet

Unelmasta konseptoiduksi vientituotteeksi

Rasekon opiskelijat Aamu Alakruuvi, Juho Nevala ja Maija Kyyrönen lähtevät ensi viikolla opettaja Tomi Ahon sekä Turun ammatti-instituutin (TAI) tarjoilijaopiskelijoiden Pauli Hagelbergin, Roosa Urmaksen, Onni Lehtosen ja heidän opettajansa Niina Hannukselan kanssa Pariisiin toteuttamaan Suomen suurlähetystössä Suomi-ruokaviikkoa. Viikon jälkeen suurin osa opiskelijoista jää Pariisiin kansainväliselle työelämäjaksolle.

Rasekon opettaja ja FoodLaboratoryn vetäjä Tomi Aho toteutti vuonna 2015 silloisten kokkiopiskelijoidensa kanssa ensimmäisen suurlähetystötilaisuuden Reykjavikissa. Seuraavalle matkalle lähti mukaan Hannuksela tarjoilijaopiskelijoiden kanssa, ja opettajien yhteistyö on jatkunut siitä asti. Samankaltaisia tilaisuuksia on toteutettu nyt kaksi kertaa Bangkokissa sekä kerran Lissabonissa, Soulissa ja Nairobissa.

Lähtö Pariisiin tapahtuu ensi viikon perjantaina. Matka sisältää Suomi-ruokaviikon toteuttamisen lisäksi yhteistyökumppaneiden tapaamisia. Koko porukka mm. suuntaa opiskelemaan päiväksi Institut Culinaire de Parisiin.

Ruokaviikon jälkeen suurin osa opiskelijoista jää työelämäjaksoille Pariisin ravintoloihin ja hotelleihin.  Juho Nevalan harjoittelupaikkana tulee olemaan Michelintähden ravintola La Tour d’Argent. Aamu Alakruuvi menee työskentelemään Suomi-instituutin yhteydessä sijaitsevaan Café Maahan. Kaikki tarjoilijaopiskelijat siirtyvät eri tehtäviin viiden tähden hotelli Athene Pariisiin. Rasekon kokkiopiskelijoista Maija Kyyrönen on paikalla vain lähetystötyöskentelyn ajan ja joutuu palaamaan sen jälkeen kotimaahan muiden kiireiden vuoksi.

Teemana neljä vuodenaikaa

Ryhmä toteuttaa suurlähetystössä kolme erilaista tilaisuutta: pienen kutsuvierasjoukon illallisen, suuren 80 hengen cocktail-tilaisuuden sekä noin 50 hengen lounaan. Vieraina tilaisuuksissa on suurlähettiläs Matti Anttosen kutsumia yhteistyökumppaneita.

Ruokaviikon teemana on tällä kertaa Suomen rikas luonto ja neljä vuodenaikaa. Teema näkyy annoksissa ruokalajeina ja makuina sekä väreinä ja somisteina. Esimerkiksi cocktailpaloissa kevättä edustaa siemenet, kesän kukoistusta kuvastaa kala, tuoksut ja raikkaat maut sekä syksyä riista, sienet ja muut metsistä säilötyt raaka-aineet. Talvea edustaa mm. jälkiruoan puolukka ja jää.

Tarjoilujen valmistelu on aloitettu jo keväällä, jolloin opiskelijat keräsivät mm. kuusenkerkkiä. Kesällä ja syksyllä säilöttiin koivunoksia, villiyrttejä, sieniä, pihlajanmarjoja ja puolukanvarpuja. Tuotteita on pakastettu, kuivatettu ja fermentoitu. Itsekerättyjen raaka-aineiden ja kattauskoristeiden lisäksi sponsoreilta saadut tuotteet, kuten juomat, yrtit ja syötävät kukat, kalatuotteet, kuivatut marjat ja edustusvaatteet kulkeutuvat Pariisiin matkalaukuissa.

Kahden opettajan unelmasta konseptoiduksi vientituotteeksi

Suurlähetystöjen Suomi-ruokaviikot ovat herättäneet kiinnostusta lähetystöissä ympäri maailman. Konsepti on nyt päässyt mukaan ulkoministeriön viralliseen maakuvaohjelmaan mallina suomalaisen gastronomian ja ammatillisen koulutuksen viennin edistämisestä. Opiskelijoille ja opettajille konsepti tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden suurlähetystötason edustustapahtumien suunnittelusta ja toteuttamisesta sekä sen jälkeen kansainvälisten työelämäjaksojen kokemisesta. Opettajat Aho ja Hannuksela ovat myös kokoamassa sähköistä reseptipankkia, joka mahdollisesti tullaan myös painamaan kirjaksi.

Tapahtuman suunnittelu alkaa valmistelevalla vierailulla, jolloin sovitaan teemasta ja toteutusmuodoista lähetystön kanssa ja etsitään yhteistyökumppanit opiskelijoiden työelämäjaksoille. Sen jälkeen kootaan tiimi. Opiskelijoille hakuprosessin kuuluu mm. motivaatiokirjeen laatiminen ja haastattelut. Tiimin muodostumisen jälkeen suunnitellaan kattaukset ja aletaan hankkia raaka-aineita ja yhteistyökumppaneita. Monen kuukauden jälkeen vasta pakataan laukut ja siirrytään kohdemaahan, jossa teemaviikon aikana tehdään kellon ympäri kestäviä työpäiviä.

Kaikki tällä kertaa mukaan lähtevät opiskelijat ovat aloittaneet jo keväällä ranskan kielen alkeiden opiskelemisen, vaikka kohdetyöpaikat ovatkin kansainvälisiä ja niiden työkielenä on myös englanti. Sisäistettävänä on ollut myös Athenen yli satasivuinen opas, jossa kerrotaan hotellin käytös- ja pukeutumisetiketistä.

Matkalta opiskelijat toivovat saavansa mm. uusia kokemuksia sekä tietoa ja osaamista ranskalaisesta keittiöstä, raaka-aineista ja ruokakulttuurista. Myös kehittyminen ammattilaisena ja itsevarmuuden lisääntyminen on tavoitteena. Onni tosin taisi kiteyttää koko porukan jännityksen heittämällä, että tavoitteena on ennen kaikkea selvitä hengissä harjoittelusta! 😀