Työpaikkaohjaajia muistettiin työelämässä oppimisen päivänä
Varsinais-Suomen ammatillisten oppilaitosten (Rasekon ammattiopisto, Turun ammatti-instituutti, Ammattiopisto Spesia, Novida, Linnasmäen opisto, Turun AKK, Livian ammattiopisto) yhteinen tiedote
Varsinais-Suomen ammatillisissa oppilaitoksissa vietettiin 18.4.2024 Työelämässä oppimisen päivää. Päivän tarkoitus on muistaa ja palkita työpaikkoja ja työpaikkaohjaajia hyvästä yhteistyöstä.
Tämän vuoden teemana on hyvä ohjaus, joka korostuu työelämässä oppimisessa. Työnantaja vastaa koulutus- ja oppisopimusopiskelijoiden ohjauksen suunnittelusta työpaikalla ja nimeää kullekin opiskelijalle vastuullisen työpaikkaohjaajan. Työpaikkaohjaajan rooli on keskeinen opiskelijan oppimisessa ja ammatillisen kasvun tukemisessa.
Hyvän ohjauksen toteutumisessa tärkeää on ohjaajaan innostus ja motivaatio. Oppilaitokset perehdyttävät työpaikkaohjaajat opiskelijan oppimisen tavoitteisiin ja osaamistasoon. Hyvä työpaikkaohjaaja on motivoitunut, haluaa välittää opiskelijoille omaa ammattitaitoaan ja osaa huomioida erilaiset ohjaustarpeet. Ohjauksessa keskeistä on jatkuvan kehittävän palautteen antaminen ja vastaanottaminen. Palaute mahdollistaa kehittymisen ja uuden oppimisen. Parhaimmillaan sekä opiskelija että ohjaaja saavat oppia uutta.
Työpaikat ja oppilaitokset yhdessä varmistavat, että ammatillisia osaajia on riittävästi tulevaisuudenkin Suomessa. Jokainen yritys ja työpaikkaohjaaja on tärkeä tämän tavoitteen saavuttamisessa. Tällä kertaa muistamme erityisesti alla nimettyjä ohjaajia/yrityksiä, mutta haluamme kiittää yhteistyöstä joka ainoaa työpaikkaohjaajaa ja työpaikkaa!
Listaus palkittavista oppilaitoksittain:
- Rasekon ammattiopisto
Sanna Virtanen, AE Filete Oy
Vesa Wahlsten, Keskusautohalli Oy
Tintu Hopiavuori, Jysk Oy (ohjausyhteistyön aikainen työpaikka)
Tanja Mahmod, Esperi Care Oy - Ammattiopisto Livia
Peppi Laine, Mikkolan lammastila
Miika Koskela, Varha, Ravattulan toimintakeskus
Janne Kopranen, Kaarinan Validiatalo - Ammattiopisto Spesia
Toni Lumejoki, Scandic Atrium
Jaana Ranta, Kallelankadun päiväkatu, Turku - Linnasmäen opisto
Kalevanniemen Aurinkometsän päiväkoti, Naantali - Novida
Sirja Ahlqvist, Munax Oy
Mikaela Koskinen, Liedon kaupunki, Kisapuiston päiväkoti
Riikka Ollila, Wille Machines Oy ruokala
Kimmo Tikakoski, Isännöinti Tikakoski Oy
Reija Valtanen, Attendo Oy, Attendo Mariianpuisto hoivakoti - Turun ammatti-instituutti
3PLogistiikka Turku Oy
Logitrail Oy
Trans-Anttila Oy
Tasarakennus Oy
Hartela Länsi-Suomi Oy
Vitomittaus Oy
Onninen Oy
Zulema Y-Silva, Ristorante Pizzeria Dennis
Lauri Palmio, Tallink Silja Oy, M/S Baltic Princess
Natalia Stîngaci, TOK Orginal Sokos Hotel
Pirjo Myllykangas, Kaarinan kaupunki
Ilkka Lehtovaara, Fazer leipomot
Harri Hakomaa, Everton - Turun AKK
Juha Laine, Lassila & Tikanoja Oy
Lukas Lindroos, Sähkö Tiimi IL
Lisätietoja Rasekon osalta antaa:
opettaja, kehittämisasiantuntija Selene Jokisaari, puh. 044 705 7439, selene.jokisaari@raseko.fi
Ohjausta lempeällä otteella
Yksi Rasekon palkitsemista työpaikkaohjaajista oli lounasravintola-, pitopalvelu- ja catering-palvelujen yrittäjä Sanna Virtanen AE Filete Oy:sta. Virtanen on paitsi yrittäjä ja työpaikkaohjaaja, myös itse Rasekossa kahteen otteeseen opiskellut (ravintola- ja catering-alan perustutkinto sekä yrittäjyyden ammattitutkinto) ja lisäksi työllistänyt yritykseensä useampia Rasekosta valmistuneita.
Sanna Virtanen on toiminut työpaikkaohjaajana lounasravintolansa Vellamon perustamisesta lähtien eli noin kahdeksan vuoden ajan. Vuosittain ohjattavia opiskelijoita on jopa 6 – 7, jotka kaikki ovat Rasekosta. Virtanen pitää ohjaamisesta ja kertoo toimivansa lempeällä otteella uusien asioiden äärellä olevien opiskelijoiden kanssa. Yhteistyö Rasekon kanssa on sujunut hyvin ja joustavasti. – Tuttujen opettajien kanssa kommunikointi on helppoa.
Sanna Virtanen kertoo olleensa yllättynyt ja otettu, kun sai tietää saavansa tunnustuksen.
– Eihän sitä itse tietenkään osaa verrata, että toimiiko hyvin vai huonosti vai miten, yrittäjä tuumaa.
Rasekon ravintola- ja catering-alan koulutuspäällikkö Mari Vartiainen kertoo, että päätös jakaa tunnus Sannalle ja hänen yritykselleen oli yksimielinen – kaikki alan opettajat kannattivat häntä palkinnon saajaksi. – Yksi Sannan vahvuuksista on positiivinen asenne ja taito ottaa opiskelijat vastaan.
Opiskelijan tarpeita kuunteleva ote
Toinen Rasekon palkitsemista työpaikkaohjaajista oli Keskusautohallin varaosapäällikkö Vesa Wahlsten. Rasekon liiketoiminnan alan koulutuspäällikkö Teija Mielonen perusteli valintaa mm. Walhstenin asiantuntevalla ja ohjaajan työhön suuresti panostavalla otteella: Wahlsten on toiminut ohjaustyössään joustavasti ja opiskelijan tarpeita kuunnellen sekä antanut heille tehtäviä, joissa on sopivasti haastetta osaamistasoon nähden.
Vesa Wahlsten kertoo pitävänsä opiskelijoiden ohjaamisesta: – Ohjaustyö vaatii välillä kärsivällisyyttä, kun osa itselle itsestään selvistä tehtävistä on opiskelijalle aivan uusia. Mutta ohjauksen kautta pääsee tutustumaan opiskelijoihin, heidän vahvuuksiinsa ja minkälaisiin tehtäviin he soveltuvat.
Yhteistyö Rasekon kanssa on sujunut hyvin ja yhteydenpito on ollut helppoa. Työpaikkaohjaajan diplomin Wahlsten kertoo olleen suuri yllätys ja hän, kuten myös esimies, toimitusjohtaja Petri Arvo, kertovat arvostavansa tunnustusta suuresti.
Raseko jakoi tunnustuksen Sanna Virtasen ja Vesa Wahlstenin lisäksi Tintu Hopiavuorelle (ohjausyhteistyön aikainen työpaikka Jysk Oy) ja Tanja Mahmodille (Esperi Care Oy).
Osallistava ja innovoiva ohjaaja
Yksi diplomi jäi aikataulusyistä jaettavaksi myöhemmin. Se annettiin tällä viikolla tiimivastaava Tanja Mahmodille Länsikeskuksen Esperi Care hoivakodille. Palkitsemistilaisuudessa Mahmod kertoi ohjaustyön olevan lähellä sydäntään. Kokemusta ohjauksesta häneltä löytyy jo liki 20 vuoden ajalta. Tällä hetkellä ohjattavana on vuosittain jopa 15 opiskelijaa. Suosio työpaikkaohjaajana ei ole sattumaa – tieto Tanja Mahmodin ohjaustaidoista on kiirinyt opiskelijoiden keskuudessa ja moni opiskelija hakeutuukin tietoisesti hänen ohjattavakseen.
Mahmodilla on lämmin ja osallistava tapa ottaa opiskelijat osaksi tiimiään. Tiimin jäsenet osallistuvat myös uuden tulokkaan ohjaamiseen. Opiskelijoiden kanssa Tanja Mahmod lähtee liikkeelle aina hoitotyön perusteiden opettelemisesta – kun perustöiden osaaminen on hallussa, käyttää opiskelija koko potentiaaliaan työskennellessään.
Rasekon terveys- ja hyvinvointialan lehtori Katja Saarinen perusteli myönnettyä tunnustusta Tanja Mahmodin kokemuksella ja osaamisella ja sillä, että hän ottaa jokaisen opiskelijan yksilönä huomioon ja toimii opiskelijan paras edellä: – Hän tuntee hyvin lähihoitajan tutkintorakenteen ja ammattitaitovaatimukset. Mahmod myös pyrkii jatkuvasti kehittämään työpaikan työtapoja. Hän on esimerkiksi kehittänyt vanhusten virike- ja hyvinvointitoimintaa sekä osallistumisen mahdollisuuksia. Innovoiva asenne toimii hyvänä esimerkkinä opiskelijoille – myös heidän on halutessaan mahdollista kehittää toimintaa ja vaikuttaa asioihin sekä asukkaiden onnellisuuteen.