Rasekon opiskelijat mukana Vasaraviikolla
Seppätapahtuma Vasaraviikko järjestetään nyt toista kertaa Kustavin Savipajan Käsityökylässä. Rasekon opettajan, Mikko Flemmingin, mukaan viikon alkuperäisenä tarkoituksena on saada nuoret sepät, sepäksi opiskelevat ja vanhemmat tekijät verkostoitumaan ja tutustumaan toisiinsa. Tapahtuman avulla halutaan madaltaa kynnystä opiskelijoiden ja ammattitekijöiden välillä, jotta eritasoiset sepät voivat luoda kontakteja helpommin.
– Vasaraviikko haluttiin ajoittaa ihan lukuvuoden alkuun, jotta ihmisiä saataisiin vielä liikkeelle. Elokuussa kesää on kuitenkin vielä jäljellä ja tämä viikko on ollut helteinen. Idea Vasaraviikosta syntyi, kun haluttiin saada ainakin yksi seppätapahtuma kesälle Varsinais-Suomeen. Tällä kertaa seppiä on kuitenkin pääasiassa Turun seudulta. Vasaraviikko on vielä pieni tapahtuma, mutta tarkoituksena on kasvattaa sitä pikkuhiljaa ja tutkailla, miten homma saadaan toimimaan, Flemming kertoo.
Vasaraviikolla rakentuu yhteisteos, johon jokainen seppä osallistuu takomalla linnun. Linnut kiinnitetään puuhun ja teos jää muistoksi tapahtumasta. Flemming toivoo, että tapahtuman aikana taotaan useita lintuja usean tekijän toimesta. Yhteisteoksen lisäksi Vasaraviikoilla valmistetaan mm. japanilaista miekkaterästä, jonka näyttävä valmistusprosessi kestää jopa 12 tuntia.
Seppien keskinäisen kokoontumisen lisäksi Käsityökylässä on tapahtuman aikaan paljon tutustumista myös vierailijoille. Vierailijat voivat nähdä paljon erilaisia valmistustekniikoita, sillä eri tekijöillä on eri mieltymyksiä ja työtapoja.
Rasekon nykyiset ja entiset opiskelijat viihtyvät Käsityökylässä
Rasekon opiskelijat Iiro Rötkönen ja Noora Niinikorpi ovat viittä vaille valmiita metalliartesaaneja. Rötkönen on työskennellyt kesäseppänä Käsityökylän sepänpajassa nyt kaksi kesää. Kesäseppänä olo on ollut mielenkiintoista ja opettavaista. Hän on oppinut uusia tekniikoita ja tehnyt uusia tuotteita sekä tavannut kesän aikana niin nuoria kuin vanhempiakin tekijöitä.
Noora Niinikorpi erikoistuu opinnoissaan jalometallipuolelle. Jouluna valmistuvaa Niinikorpea kiinnostaa käsityökylässä etenkin hopeapaja. – Kiinnostaisi ensi kesänä ehkä päästä töihin hopeapajaan. Tämä käsityökylä on sellainen paikka, joka kyllä kiehtoo, hän kertoo.
Rasekosta viime marraskuussa valmistunut Niko Luomala on viettänyt jo kolme kesää kesäseppänä Kustavin Savipajan Käsityökylässä. Syksyllä hän suunnitteli jatkavansa työskentelyä sepänpajassa ja valmistavansa tuotteita ensi kesää varten. Lisäksi hän aikoo toteuttaa tilauksia, joita hän on saanut asiakkailta tänä kesänä. – Hyvä, että tällainen tapahtuma järjestetään vielä tässä elokuun lopussa, koska selvästi ihmisten tuleminen alkaa hiipumaan. Kiva, että on vielä joku juttu, joka saa ihmiset tulemaan tänne, hän pohtii.
Kesäseppien lisäksi käsityökylässä on työskennellyt Rasekon muinaistekniikanalan entisiä ja nykyisiä opiskelijoita. Seitsemästä artesaanista koostuvalla Osuuskunta Akkanaakalla on ollut oma koju kesäkuusta asti. – Myynnissä on runsas valikoima muinaisuudesta ja luonnosta inspiroituneita tuotteita. Osuuskunnasta löytyy monta erilaista tekijää ja paljon osaamista. Jokainen artesaani keskittyy aina johonkin omaan aihealueeseen ja mieltymykseensä, jolloin valikoimaa syntyy monipuolisesti, Osuuskunnan jäsen ja kolmannen vuoden opiskelija Jenni Pyykkönen kertoo.