Rasekon opettajat hankehommissa Hampurissa
Sunnuntaina 22.1.2023 neljä Rasekon opettajaa lähti aikaisin aamulla kohti Helsinki-Vantaan lentoasemaa. Viides opettaja liittyi joukkoon lentoasemalla. Finnairin lento Hampuriin lähti kello 10.35. Mutta miksi opettajat lähtevät matkaan aikaisin sunnuntaiaamulla? Siitä lisää seuraavassa.
Mikä on CoBle -hanke?
CoBLE-hankkeen yhteistyökumppaneiden yhdistävänä tavoitteena on antaa ammatillisen koulutuksen opettajille mahdollisuus parantaa pedagogisia ja digitaalisia taitojaan ja käytänteitään yhdistelmäoppimisen toteuttamiseksi ja tarjota opiskelijoille yksilöllisiä ja yhteistoiminnallisia verkko-opintojaksoja.
Hankkeessa keskitytään
- opettajien pedagogisen osaamisen parantamiseen, jotta he voivat toimia verkossa opiskelijoidensa kanssa.
- tarjoamaan opettajille asianmukaisia ketteriä ja yhteistoiminnallisia työmenetelmiä ja digitaalisia välineitä.
- luomaan opettajien verkkoyhteisöjä, joissa he voivat yhdessä kehittyä, oppia toisiltaan ja vaihtaa kokemuksia.
- voimaannuttamaan opiskelijoita tarjoamalla heille yksilöllistä oppimista ja parempia yhteistoiminnallisia oppimisprosesseja verkossa.
CoBle hankkeen koordinaattorina toimii Hämeenlinnan ammattikorkeakoulu.
Hankkeen muut toimijat ovat
Raseko
Mitä hyötyä hankkeesta on Rasekon opettajille?
Maanantai-iltana oli hanketoimijoiden kokous. Osa Rasekon opettajista oli sopinut maanantaille myös oman alan yhteistyökumppaneiden tapaamisia. Kokouksen jälkeen meillä oli tilaisuus viettää aikaa muiden hanketoimijoiden kanssa. Opettajat Saksasta, Suomesta, Sloveniasta ja Italiasta saivat kokea ainutlaatuisen Elbe-jokilaivamatkan ja opastetun kävelykierroksen kaupungissa. Se tarjosi hienon tavan tutustua Hampurin kulttuuriin ja historiaan.
Tiistain koulutustilaisuudessa kaikki hankkeen jäsenet esittelivät työtään. Rasekon opettajat ovat käyttäneet CoBle -hankkeen aikana useita välineitä ja prosesseja, joista ehkä tärkein on ollut muotoiluajattelun ja Carpe Diem -prosessien yhdistäminen. Näiden avulla kehitetyn kurssin sisältö on suunniteltu uudelleen käyttäjäkeskeisesti käyttäen näiden kahden prosessin välineitä, kuten käyttäjäymmärryksen keräämistä kyselyiden, havainnoinnin ja empatiakartan avulla. Työskentely on yleisesti ottaen ollut ketterää ja olemme käyttäneet samalla myös erilaisia digitaalisia työkaluja, kuten Microsoft Teamsia, Formsia ja Google Jamboardia storyboard-visualisointiin. Tämä taas on helpottanut työskentelyä sekä verkossa että paikan päällä.
Keskiviikkona saimme opettajankoulutusta. Kumppanimme Hampurista pitivät meille työpajan ketteristä menetelmistä, jossa saimme työskennellä Scrum-menetelmien avulla, tavoitteenamme rakentaa LEGO Star Wars -avaruusalus. Opimme paljon uutta ja päivä oli hauska.
CoBle-hanke tarjoaa Rasekon opettajille ainutlaatuisen tilaisuuden hankkia uusia taitoja, tietoja ja kokemuksia sekä luoda yhteyksiä muihin opettajiin eri maista. Samalla se on loistava mahdollisuus kehittää ammatillista verkostoa ja saada tietoa kansainvälisistä koulutusjärjestelmistä.
Kirjoittanut: Mikko Karilainen