Rasekon FoodLaboratory mukana bioruoka-aineiden levittämisessä
FoodLaboratory on Rasekon kehittämisyksikkö, joka tarjoaa monimuotoisesti artesaani- ja lähiruokaan liittyvää opetusta ja ohjausta alan opiskelijoille ja työntekijöille sekä yrityksille ja yrittäjäksi haluaville. FoodLaboratoryssa myös tehdään yhteistyötä tutkimus- ja koulutuslaitosten sekä muiden alan toimijoiden kanssa.
FoodLaboratory on päässyt yhdeksi tapahtumapisteeksi kestävän kehityksen FoodiEX-hankkeeseen, jossa etsitään ja jalostetaan uusia ruoka-aineideoita tulevaisuuden lautasille. Hanketta koordinoi Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus. Hankkeen tarkoituksena on etsiä ratkaisuja uusien ja vähän arvostettujen bioruokaraaka-aineiden, esimerkiksi hyönteisten ja rikkakasvien, käytön pullonkaulaan eli siihen, miten kuluttajat ne kokevat ja hyväksyvät ruokalautasilleen. Hankkeessa on tarkoitus muokata raaka-aineista moniaistisuuden ja aktiivisten kuluttajien osallistamisen avulla paremmin kuluttajia miellyttäviä ja houkuttelevia.
Nyt hanke on kerännyt yhteen mm. tutkijoita, keittiömestareita ja ruokabloggareita ruokapajasarjaan. Pajoissa mietitään, mitä ruokalautasilta kymmenen vuoden päästä löytyy, mikä vaikuttaa siihen, kokeileeko kuluttaja uutta raaka-ainetta, miten vaikeasta raaka-aineesta voidaan tehdä houkuttelevaa ruokaa ja miten se ruoka saadaan kuluttajien lautasille.
Tällä viikolla joukko ruoan parissa toimivia vaikuttajia kokoontui pajasarjan ensimmäiseen osaan Rasekon FoodLaboratoryyn Naantaliin. Iloisessa ja innostuneessa tunnelmassa opeteltiin valmistamaan syötävää ötököistä, rikkakasveista ja hävikkiruoasta, maisteltiin niitä ja mietittiin sitä, miten ruokailuelämys muuttuu maun lisäksi tuoksujen ja suutuntuman, mutta myös mm.tilan, tunnelman, seuran ja äänien mukaan.
FoodiEX-hanke linkittyy tiiviisti suurimpaan globaaliin ruokatrendiin eli siihen, ettei ruokaa ole ja monissa maissa eletään nälänhädässä. Ilmastonmuutoksen vaikutukset pienentävät globaalia ruokasatoa, joka on jaettava yhä kasvavan väestön kesken. Ratkaisuja ristiriitaan haetaan mm. lisäämällä kasvissyöntiä, vähentämällä lihan syömistä, hyödyntämällä ruokahävikkiä ja etsimällä uusia raaka-aineita. Tulevaisuudessa ruokalautasiltamme saattaakin yliopiston tutkimuskoordinaattori Laura Forsmanin mukaan löytyä mm. heinäsirkkoja, jauhomatoja, muurahaisen munia, käpyjä, kuusenkerkkiä ja porkkanan kuoria. Näistä saadaan maistuvaa ruokaa, suurempi haaste onkin siis saada se ruoka kotitalouksien päivällispöytiin.
Raseko ja FoodLaboratory ovat mielellään mukana omalta osaltaan kehittämässä uusia ratkaisuja tähän globaaliin aihealueeseen. Jos sinulla on oma ruoanjalostukseen liittyvä idea, jota haluaisit testata, ota yhteyttä kouluttajaamme Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461 tai kehittämispäällikkö Hannu Koivistoon, puh. 044 705 7696 niin keskustellaan siitä, miten Rasekon FoodLaboratory voisi olla projektissasi mukana!