Käynnissä olevat kotimaiset hankkeet

Aikataulu

31.8.2023 – 31.3.2025

Kuvaus

Hankkeen pääasiallinen tavoite on saada koulutettua päteviä varhaiskasvatuksen lastenhoitajia.

Ensisijaisesti koulutukseen valitaan alalla jo työskenteleviä henkilöitä, joilla ei ole varhaiskasvatuksen lastenhoitajan pätevyyttä. Näitä ovat erityisesti perhepäivähoitajina sekä muissa avustajatöissä työskentelevät henkilöt, jotka koulutetaan lähihoitajiksi lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisalaan. Toissijaisesti koulutus on tarkoitettu myös lähihoitajille, jotka haluavat vaihtaa osaamisalaa lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisalaan.

Opintojen toteutustapana on monimuoto-opinnot henkilökohtaistettuna. Monimuoto-opinnot sisältävät verkko-opintoja ja teoria-/teemapäiviä sekä käytännön työskentelyä joko opiskelijan omassa työpaikassa, hankittavassa koulutussopimustyöpaikassa tai Rasekon LastenAmis-oppimisympäristössä.

Koko opintojen ajan on vahva työelämäyhteys. Koulutukseen valittavilla on lähtökohtaisesti jo osaamista lasten ja nuorten kanssa toimimisesta ja tämän koulutuksen kautta he saavat osaamisensa tunnustetutuksi ja sen kautta pätevyyden. Jokainen opiskelija hankkii vain puuttuvaa osaamista.

Rahoittaja

Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen (Jotpa) rahoittama. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Lisätietoja

Yhteyshenkilöt

Vastuuopettaja
Kirsi-Leena Hotinen, puh. 044 705 7563, kirsi-leena.hotinen@raseko.fi

Hanketyöntekijä
Pia Päivänsäde, puh. 040 738 1598, pia.paivansade@raseko.fi

Aikataulu

19.12.2022 – 30.4.2025

Kuvaus: Hankkeessa pyritään Työkykypassin käytön juurruttamiseen, opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemiseen sekä kehittää opiskelijoiden kuulemis- ja vaikutusmahdollisuuksia oppilaitoksessa.

Ammattiosaajan työkykypassin käytön laajentamiseen rakennetaan toimintamalleja uusille koulutusaloille. Työkykypassikoulutuksen saaneet toimijat auttavat eri koulutusaloilla työkykypassin käyttöönotossa. Henkilöstölle järjestetään sekä alakohtaisia että henkilökohtaista ohjausta työkykypassin käyttöönottoon. Tavoitteena on saada luotua organisaatioon ja sen eri koulutusaloille parhaiten soveltuva malli.

Hankkeessa kehitetään erilaisia osallisuuden tapoja ja luodaan mahdollisuuksia toiminnallisuuden lisäämiseksi. Hankkeen aikana selvitetään keinoja opiskelijoiden vaikuttamismahdollisuuksien lisäämiseksi eri työryhmissä ja koko organisaation tasolla. Opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemiseksi laaditaan erilaisia pelillisiä toimintamalleja.

Verkosto toimii SAKU ry:n Kiinni strategiaan -mallin mukaan. Verkosto kokoontuu avainkohtaamisiin 10 kertaa hankkeen aikana. Avainkohtaamisissa muodostetaan verkoston toimijoista soluja, jotka kokoontuvat yhteiskehittämisen ja vertaisoppimisen puitteissa. Verkoston kesken toteutetaan myös vierailuohjelmaa, jossa verkoston jäsen kutsuu muut omaan oppilaitokseen tutustumaan toimintaan, kehitettyihin malleihin ja hyviin käytäntöihin.

Hankekoordinaattori 

Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto SAKU ry.

Yhteistyökumppanit

  • AhlmanEdu
  • Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä, Jedu
  • Jyväskylän kristillinen opisto, JKO
  • Jyväskylän palvelualan opisto, Jypao
  • Keski-Pohjanmaan koulutuskuntayhtymä, Kpedu
  • Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä, Ekami
  • Koulutuskeskus Salpaus
  • Koulutuskuntayhtymä OSAO
  • Novida
  • Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, Poke
  • Saimaan ammattiopisto, Sampo
  • SASKY koulutuskuntayhtymä
  • Savon ammattiopisto, Sakky
  • Varalan Urheiluopisto

Rahoittaja

Opetushallitus

Yhteyshenkilö

Airi Levonen, puh. 044 705 7651, airi.levonen@raseko.fi

Aikataulu

5.12.2022 – 28.2.2025

Kuvaus

Tarve – koulutustarjotin puhtauspalvelu- ja toimistoaloille on Jatkuvan oppimisen ja työkksyyden palvelukeskusen (Jotpa) rahoittamaa toimintaa. Rahoituksella tarjotaan täydennys- ja täsmäkoulutusta työssäoleville puhtauspalvelu- ja toimistoalan henkilöille, jotka voivat olla itsenäisiä yrittäjiä, työttömyysuhan alaisia tai esimerkiksi osa-aikaisia työntekijöitä. Puhtauspalvelualalla työskentelee paljon ihmisiä, joilla on vanhentunut tai riittämätön koulutus. Yleissihteereistä on ylitarjontaa, mutta taloushallinnon osaajille on vastaavasti tarvetta. Koulutuksella vahvistetaan osaamista sekä lisätään tietoa viimeaikaisista teknologioista ja kehityksestä ja vahvistetaan omaa työllistymistä. Opinnot toteutetaan monimuotokoulutuksena.

Rahoittaja

Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Yhteyshenkilö

Mari Vartiainen, koulutuspäällikkö, puh. 044 705 7608, mari.vartiainen@raseko.fi

Aikataulu

1.1.2024 – 31.12.2024

Kuvaus

Rahoituksella kehitetään työpaikkaohjaajien osaamista erilaisten koulutus-, valmennus- ja perehdytysmallien kautta. Rahoituksella kehitetään työpaikkaohjaajien tarpeisiin sopivia osaamisen kehittämismalleja ja osaamisen kehittämistä tukevia digitaalisia palveluja. Kehittämistyössä hyödynnetään jo olemassa olevia malleja ja palveluita.

Yhteistyökumppanit

Työpaikkaohjaajien osaamisen kehittämistä tehdään yhteistyössä Varsinais-Suomen työelämäyhteistyön Laakeri-verkoston kanssa.

Rahoittaja

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Yhteyshenkilö

Selene Jokisaari, hankevastaava, puh. 447057439, selene.jokisaari@raseko.fi

Aikataulu

4.4.2024 – 30.6.2025

Kuvaus

3R – rakkaudesta riistaruokaan etsii uusia toimintamalleja siihen, miten ruokapalveluiden tuottajat voisivat tarjota riistalihaan liittyviä elämyksiä kuluttajille sekä miten metsästysseurat ja seurueet voisivat myydä riistalihaa jalostajille ja ravintolasektorille. Elinvoimaiset riistakannat avaavat liiketaloudellisia mahdollisuuksia metsästyksen rinnalle. Kasvava riistatalous, metsästys, riistaturismi ja ruokamatkailu antavat maaseudun toimijoille mahdollisuuksia ympärivuotiseen toimintaan. Riistalihan käsittelyn osaamista lisätään sekä metsästäjille että ruokapalvelutuottajille. Kohderyhmiä ovat ravintolat (HoRaCa), jatkojalostus sekä yksittäiskaupat (artesaaniruoka). Hankkeen tarkoituksena on parantaa kuluttajien tietoutta riistalihan käytettävyydestä ja saatavuudesta. Hanke pyrkii muuttamaan ihmisten mielikuvia ”haittaeläimestä” liiketaloudellisesti merkittävään lähiruokamahdollisuuteen. Hankkeessa ovat mukana Salon seudun koulutuskuntayhtymä ja Axxell Brusaby.

Hankekoordinaattori

Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä Novida

Yhteistyökumppanit

Suomen riistakeskus toimii yhteistyökumppanina. Lisäksi tehdään yhteistyötä alueen metsästysseurojen sekä matkailu- ja ravitsemusalan yritysten kanssa.

Rahoittaja

Varsinais-Suomen ELY-keskus / Euroopan maaseuturahasto 2023-2027

Yhteyshenkilö

Tanja Nummelin, hankevastaava, puh. 040 750 4853, tanja.nummelin@raseko.fi

Aikataulu

1.3.2024 – 30.6.2026

Kuvaus

Hankkeen tavoitteena on laatia Varsinais-Suomeen jatkuvan oppimisen strategia ja rakentaa sitä toteuttava alueellinen jatkuvan oppimisen ekosysteemi. Strategian päätavoite on työikäisen väestön koulutus- ja osaamistason nostaminen maakunnassa. Ekosysteemi toimii jatkuvan oppimisen strategian jalkauttajana sekä koordinoivana kokonaisuutena, jonka puitteissa maakunnan toimijat voivat jakaa tietoa ja osaamista ja tehostaa alueellista verkostoyhteistyötä. Ekosysteemin kautta toimijat voivat kehittää koulutusasteiden sisäisiä ja niiden välisiä jatkuvan oppimisen käytäntöjä ja polkuja sekä hyödyntää ajantasaista nykytilan kuvaa ja ennakointitietoa suunnitelmallisesti koulutus- ja rahoitussuunnittelussa. JOE:ssa luodaan Jatkuvan oppimisen ohjaus- ja tukipalvelukeskus, joka toimii maakunnassa hajautetusti digitaalisia palveluja hyödyntäen sekä jatkuvan oppimisen palvelukartta. JOE-hankkeessa on kahdeksan työkokonaisuutta, joista Raseko vetää työkokonaisuudet Jatkuvan oppimisen ohjaus- ja tukipalvelut sekä Ammatillinen koulutus jatkuvan oppimisen palveluntuottajana. Mukana hankkeessa ovat Rasekon lisäksi Turun kaupunki, Novida, Turku AMK, Åbo Akademi ja Linnasmäen opisto.

Hankekoordinaattori

Turun kaupunki

Yhteistyökumppanit

Varsinais-Suomen alueen oppilaitokset, työllisyyden viranomaistoimijat, Varsinais-Suomen Yrittäjät sekä mikro- ja pk-yritykset.

Rahoittaja

Keski-Suomen ELY-keskus / Euroopan sosiaalirahasto (ESR+)

Yhteyshenkilö

Taru Ikäheimo, hankevastaava, puh. 044 705 7685, taru.ikaheimo@raseko.fi

Euroopan unionin osarahoittama -logo.
Joe-hankkeen logo.

Aikataulu

15.4.2024 – 30.4.2025

Kuvaus

Jatkuvan oppimisen ja palvelukeskuksen erillisrahoitus, jolla tarjotaan lisäosaamista korjausrakentamiseen. Koulutuksen tavoitteena on korjausrakennus- ja talonrakennusalalla sekä rakennus- tai kiinteistöhuoltolalla työskentelevien työntekijöiden osaamisen lisääminen ja kehittäminen sekä osallistujien työtehtävien monipuolistuminen ja mahdollisuus työuralla etenemiseen.

Rahoittaja

Jotpa

Yhteyshenkilö

Antti Sandberg, antti.sandberg@raseko.fi, puh. 040 7567197 

Aikataulu

1.10.2024 – 30.9.2027

Kuvaus

NeuromonimuotoisuudenVoima -hankkeen päätavoitteena on lisätä neuroepätyypillisten henkilöiden voimavaraistumista, oman osaamisen tunnistamista ja osallisuutta vertaistiedon ja -toiminnan avulla, jotta työnhaku tai opiskelu mahdollistuisivat. Hankkeessa kehitetään ja toteutetaan muun muassa verkkovalmennuspaketti, vertaistoimintamalli ja neuroepätyypillisen polku kohti työelämää -malli. Toimia kohdennetaan myös työpaikoille lisäämällä tietoisuutta neuromonimuotoisuudesta sekä koulutetaan Rasekon henkilökuntaa aiheesta.

Hanke toteutetaan Turun Ammattikorkeakoulun, Raision seudun koulutuskuntayhtymän (Raseko) ja Sosiaalipalvelusäätiö Ote sr:n ryhmähankkeena. Hankkeen kotisivut: neuromonimuotoisuudenvoima.fi

Rahoittaja

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Yhteyshenkilö

Riikka Posti, riikka.posti@raseko.fi, puh. 040 570 7297 

Aikataulu

13.1.2025-31.5.2026  

Kuvaus

Hoiva-avustajat-koulutushanke on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen, Jotpan, rahoittamaa toimintaa. Rahoituksella järjestetään monimuotoista ja verkko-opetuspainotteista hoiva-avustajakoulutusta, joka on mahdollista suorittaa oman työn ohessa. Tavoitteena on löytää uusia opiskelijoita monimuotoiseen hoiva-avustajakoulutukseen. Rahoituksella järjestetään myös ohjausta sekä opiskelua tukevia toimintoja hoiva-avustajaopiskelijoille. Tukevaa toimintaa voivat olla esimerkiksi digi- ja kielitaitoon liittyvä tuki tai vertaistukeen perustuvien tukimuotojen kehittäminen verkkoympäristössä. 

Yhteistyökumppanit

Koulutushankkeen keskeisen toiminta-alueen muodostavat Rasekon omistajakunnat (Naantali, Nousiainen, Masku, Mynämäki, Raisio ja Rusko). Lisäksi yhteistyötä tehdään koko Varsinais-Suomen alueella.  

Alueellisen tiiviin työelämä- ja yritysyhteistyön avulla selvitetään hoiva-avustajien opiskelu- ja työllistymismahdollisuuksia yrityksissä sekä julkisen sektorin toimintayksiköissä. Rahoituksella vastataan yritysten työvoiman tarpeeseen.

Yhteistyötä tehdään tiiviisti myös alueen työllisyyspalveluiden, työpajojen sekä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Lisäksi Rasekon työntekijät jalkautuvat aktiivisesti toiminta-alueen rekrytointimessuille sekä tapahtumiin.  

Rahoittaja

Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.   

Yhteyshenkilö

Satu Willgren, hankevastaava, puh. 044 705 7581, satu.willgren@raseko.fi 

Aikataulu

1.12.2024 – 31.5.2027

Kuvaus

Verkostohanke toimeenpanee ja kehittää edelleen aiemmassa ammatillisen koulutuksen johtamisen kehittämisen verkostohankkeessa luotua strategisen johtamisen ja pedagogisen johtamisen toimintamallia. Toimeenpanossa tulee erityisesti varmistaa, että valtakunnallisten tietovarantojen tietoja hyödynnetään systemaattisesti ja ajantasaisesti ammatillisen koulutuksen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa. Toimintamallin tulee toteuttaa ammatillisen koulutuksen vaikuttavuuteen ja tuloksellisuuteen liittyviä hallitusohjelman tavoitteita. Johtamista kehittämällä hanke edistää sitä, että opiskelijat suorittavat opintoja, valmistuvat, työllistyvät ja siirtyvät jatko-opintoihin valmistumisen jälkeen.

Hankekoordinaattori

Turun kaupunki

Rahoittaja

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Yhteyshenkilö

Terhi Alatalo, koulutusjohtaja, puh. 040 750 7311, terhi.alatalo@raseko.fi

Aikataulu

1.12.2024 – 31.5.2027

Kuvaus

VIERKO-hankkeessa aloitettua työtä jatkokehitetään havaittujen kehittämistarpeiden pohjalta. VIERKO-hankkeessa aloitettuja toimenpiteitä otetaan käyttöön, kehitetään pidemmälle, seurataan ja arvioidaan.

Hankekoordinaattori

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda

Rahoittaja

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Yhteyshenkilö

Sanni Rinne, kehittämispäällikkö, puh. 044 705 7673, sanni.rinne@raseko.fi

Aikataulu

1.12.2024 – 31.5.2027

Kuvaus

Hankekoordinaattori

Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia

Rahoittaja

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Yhteyshenkilö

Mikko Karilainen, koulutuspäällikkö, puh. 044 705 7669, mikko.karilainen@raseko.fi

Aikataulu

31.5.2024 – 31.12.2025

Kuvaus

OpinTuki -hankkeen tavoitteena on selkiyttää ja kehittää oppimisen tuen toimintaa Rasekossa. Hankkeessa edistetään opiskelijoiden ohjauksen ja tukitarpeiden nykyistä systemaattisempaa kartoittamista ja toteuttamista sekä opiskelijoiden hyvinvoinnin, yhteisöllisyyden ja opiskelukyvyn vahvistamisen pedagogisia tukitoimia oppilaitos- ja työelämäympäristössä

Hankekoordinaattori

Ammatillisen koulutuksen oppimisen tuen kehittämishankkeet / OPH

Rahoittaja

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Yhteyshenkilö

Anna Laine, kehittämispäällikkö, puh 044 705 7562, anna.laine@raseko.fi

Käynnissä olevat kansainväliset hankkeet

Aikataulu

1.6.2022 – 31.5.2026

Kuvaus ja tavoitteet

SEED (Sustainable Energy Education) edistää ilmastonmuutoksen torjuntaa toteuttamalla innovatiivista koulutusta ammatillisessa koulutuksessa jatkuvan oppimisen ympäristössä. Hankkeessa tehdään yhteistyötä paikallisten yritysten ja korkeakoulun (Turun AMK) kanssa kehittämällä yhteistyötä ja kumppanuuksia. Aluetason vaikutukset toteutuvat vahvana innovaatio- ja osaamisekosysteeminä, jolla alueelliset yritysten tarpeet saadaan sovitettua yhteen koulutuksen kanssa.

Hankekumppanit

Hollanti, Espanja, Saksa ja Kreikka

Rahoittaja

Erasmus +

Yhteyshenkilö

Minna Harju, minna.harju@raseko.fi, puh. 044 705 7641

Aikataulu

1.6.2022 – 31.5.2025

Kuvaus ja tavoitteet

I4U-hanke (Industry 4.0 Upskilling For SMEs) tarjoaa tukea työvoimavaltaisten yritysten digitaaliseen siirtymään ja mahdollisuutta Teollisuus 4.0 -taitojen kehittämiseen pk-yritysten työntekijöille ja esihenkilöille.

Hankkeessa kehitetään ja toteutetaan 20 koulutusmoduulia, jotka ovat räätälöitävissä yritysten tarpeiden mukaan. Osaamisen kehittäminen keskittyy kolmeen osaamisalueeseen: teknisiin, analyyttisiin ja pehmeisiin taitoihin. Aihepiirejä ovat mm. robotiikka, tietoturva, tekoäly, analyyttiset taidot, päätöksenteko, ihmisten johtaminen tai hallinnon digitalisointi.

Kohderyhmänä ovat mikro- ja pk-yritykset mm. tekniikan, koneteollisuuden, autoteollisuuden ja tuotantoteollisuuden aloilta.

Hankekumppanit

Osallistujat ovat Espanjasta, Norjasta, Puolasta, Slovakiasta ja Turkista.

Rahoittaja

Euroopan Unioni / Erasmus+

Yhteyshenkilö

Ari Tornberg, hankevastaava, puh. 044 705 7502, ari.tornberg@raseko.fi

Aikataulu

2.1.2023 – 14.12.2025

Kuvaus

Rahoittaja

Erasmus +

Yhteyshenkilö

Tanja Nummelin, tanja.nummelin@raseko.fi, puh. 040 750 4853

Aikataulu

15.1.2024 – 14.1.2027

Kuvaus ja tavoitteet

Hankkeen tavoitteena on edistää tulevien kiertotalouden asiantuntijoiden vihreää osaamista. Hanke yhdistää kahden ammatillisen koulutuksen, neljän korkeakoulun ja neljän työmarkkinatoimijan osaamisen neljästä Euroopan maasta eli Suomesta, Hollannista, Bulgariasta ja Sloveniasta. Tarkoituksena on vahvistaa koulutuksen ja työmarkkinoiden toimijoiden välistä yhteistyötä ja siten kehittää kiertotalouden opetusta, rakentaa kiertotalouden oppimisyhteisöjä, joissa asiantuntijat osallistuvat koulutustoimintaan, jakavat uusinta tietämystä ja parhaita käytäntöjä edistääkseen tulevaisuuden asiantuntijoiden kouluttamista tällä alalla.

Hankekumppanit

Hollanti, Bulgaria ja Slovenia

Rahoittaja

Erasmus+

Yhteyshenkilö

Tuulia Merranti, tuulia.merranti@raseko.fi, puh. 044 705 7554

Päättyneet hankkeet

Rasekon hankkeista vastaa kehitysjohtaja Olli Vuorinen, puh. 040 716 1312 , olli.vuorinen@raseko.fi. Hankkeilla on lisäksi omat vastuuhenkilöt. Yhteystiedot hankkeiden kuvauksen yhteydessä.