Miten puistopuu sai uuden elämän
Rasekon puualan artesaaniopiskelijat viettivät viime viikon upeassa kevätkelissä Haijaisten tilalla Naantalissa ulkohommia tehden. Kyseessä oli Greenwood-intensiivijakso, joka toteutettiin Naantalin kaupungin omistamassa Haijaisten toimintakeskuksessa yhteistyössä kaupungin yhdyskuntatekniikan osaston kanssa. Projektissa Naantalin kaupungin alueelta tänä keväänä syystä tai toisesta kaadetut puut välttyivät hakkeeksi joutumiselta ja saivat kokonaan uuden elämän penkkeinä, pöytinä, sohvina ja roskiksina.
Projektin tuloksena Naantalin asukkaat, matkailijat ja naapurikuntalaiset pääsevät nauttimaan toimivista, ekologisista ja vieläpä esteettisesti ilahduttavista massiivikalusteista Haijaisten ulkoilu- ja frisbeegolf-alueella. Ja koska sekä opiskelijat, opettajat että kaupungin edustajat tuntuivat olevan kovin tyytyväisiä yhteistyöhön, saattaa se saada jatkoa: kymmenen vuoden päästä kalusteita voi olla jo koko matkan Haijaisista Villan tilalle asti.
Tukeista kalusteiksi materiaalin ehdoilla
Projektiin osallistui toistakymmentä puualan opiskelijaa, joista osa on vasta aloittanut opiskelunsa viime syksynä ja osa on jo ihan loppusuoralla valmistumassa. Opiskelijat tutustuivat etukäteen tuoreen puun työstämisen teoriaan ja hahmottelivat omien tuotteidensa piirustukset ja mallit. Etukäteen tehdyt suunnitelmat tarkentuivat paikan päällä, kun nähtiin, minkälaista materiaalia käytössä oli: vuosikymmeniä vanhat pihtakuuset, lehmukset, männyt, koivut ja vaahterat saivat opiskelijoiden mielikuvituksen liikkeelle. Perjantai-iltapäivällä valmiina olikin mm. tyylikäs penkki keskipöydällä, iso sohva, sympaattinen pikkupenkki selkänojalla, pöytätaso, uniikki kolmiopenkki sekä hauska puinen roska-astia.
– En tiennyt aloittaessani, millainen roskiksesta tulisi. Tartuin materiaaliin ja siitä se sitten lähti itsestään muotoutumaan, sanoo ensimmäisen vuoden opiskelija Roma Chauzov vaatimattomasti. Roman etukäteissuunnitelmat eivät ehkä toteutuneet, mutta yhtä kaikki tuloksena oli hauska ja erilainen tuote, jonka pinnan Roma vielä poltti saadakseen siitä lahonkestävän. Tähän puiseen roskikseen kelpaa janoisten frisbeegolfharrastajien mehutetransa heittää!
Kesäkuun alussa artesaaniksi valmistuvan Miro Heinosen sohva on sekin upeaa katseltavaa – ja ulkonäön lisäksi sohva on käytännöllinen, sillä Miro porasi sen nurkkiin reiät, joista sadeveden on tarkoitus päästä istuimelta pois. – Oli mielenkiintoinen viikko, Miro kertoo. – Tuore pihtakuusi käyttäytyi eri tavalla kuin kuiva puu ja lisäksi työkalut olivat erilaisia kuin mitä olen päässyt verstaissa käyttämään: moottorisahalla tehtiin suurin työ ja jatkoa sitten mm. kirveellä ja rälläkällä, nuori mies naureskelee.
Tyylikkään kolmiopenkin veistellyt Jukka Silén harmittelee, että aika loppui kesken. – Olisin halunnut tehdä penkkiin vielä selkänojat. Sitten olisin nimennyt sen Kolmiodraamaksi, mies hymyilee. Projektin antiin mies tuntui kuitenkin olevan tyytyväinen.
Kaikki kalusteet valmistettiin ilman ruuveja, nauloja tai liimaa. Käytössä olivat erilaiset puusepän liitokset ja ronskit puutapit.
Yhteistyötä omistajakunnan ja kuntayhtymän kesken
Rasekon opettajat Jouni Suvala ja Jukka Palomäki kertovat, että artesaanikoulutuksen yhteistyöajatus kaupungin kanssa virisi jo noin vuosi sitten ja realisoitui toiminnaksi tänä keväänä. Alun perin mukana keskusteluissa olivat Naantalin kaupungin yhdyskuntatekninen osasto sekä matkailun ja markkinoinnin edustajat. Ensimmäiseksi yhteistyökohteeksi valikoituivat puisto- ja liikuntapaikkojen tarpeet, mutta ajatuksena on syksyllä toteuttaa myös matkailutoimijoiden toiveita.
Naantalin kaupungin yhdyskuntatekniikan päällikkö Mika Hirvi ja liikuntapaikkojen hoitaja Kepa Sipponen ottivat perjantaina vastaan viikon työn tulokset.
– Tarkoituksenamme on laajentaa ja kehittää tätä Haijaisten ulkoilualuetta kaikkien kuntalaisten ja matkailijoiden käyttöön. Haijaisten tila yhdessä Villan tilan kanssa muodostavat yli sadan hehtaarin upean kokonaisuuden, jonka mahdollisuudet ovat ihan rajattomat. Kesällä avataan mm. uusi uimaranta Villaan, Mika Hirvi kertoo. – Jos yhteistyöstä Rasekon kanssa saadaan toistuvaa, niin tarpeita kyllä löytyy.
Parasta projektissa onkin, että suoria kustannuksia ei kaupungille juurikaan synny ja kumpikin osapuoli on sekä saajan että antajan osassa: kaupunki antaa Rasekolle hyvän asiakastilauskokonaisuuden ja materiaalit sekä saa toimivia kalusteita, Rasekon opiskelijat taas pääsevät toteuttamaan tilaustöiden suunnittelua ja valmistamista erilaisessa oppimisympäristössä.
– Ihan mahtava viikko ja pisteenä iin päällä upeat kelit, kiteyttää Rasekon Jouni Suvala osapuolien lopputunnelmat. Toivotaan jatkoa tälle hienolle yhteistyölle. Kaupunkilaiset voivat käydä kokeilemassa kalusteita Haijaisten frisbeegolfradan varressa ja laavulla, kunhan Kepa Sipponen työkavereineen saa siirrettyä kalusteet paikoilleen.