Projektista osaamista sähköalan opiskelijoille
Ammattiin opiskelua ei Rasekossa tehdä pulpetissa istuen ja teoriaa päntäten. Esimerkiksi opetuskeittiöt, myymälä, somistamo, ompelimo, autokorjaamo, rakennustyömaat ja Fab Lab toimivat ympäri lukuvuoden ja tarjoavat opiskelijoille aitoja asiakastilanteita, vastuuta ja roppakaupalla oppia. Rasekon omien oppimisympäristöjen lisäksi osaamista käydään hankkimassa työelämästä ja erilaisista yhteistyöprojekteista alueen toimijoiden kanssa.
Sähkö- ja automaatioalan opiskelijat pääsivät toukokuussa rakentamaan ja ottamaan vastuun ison tapahtuman sähköverkon toimivuudesta. Teknologia- ja businesstapahtuma the Shift toteutettiin tänä vuonna Kakolan mäellä vanhan lääninvankilan alueella ja sähköistykselle se asettikin erinäisiä vaatimuksia, kiinteistön oman sähköliittymän lisäksi tarvittiin mm. kolme 80 kVA:n generaattoria toiminnan varmistamiseksi. Koulutuspäällikkö Kimmo Keinästö aloitti tammikuussa tapahtuman sähköistyksen suunnittelun ja sai avukseen aikuisopiskelija Jani Peltosen.
Toukokuisessa toteutuksessa mukana oli parhaimmillaan 22 toisen vuoden sähköalan opiskelijaa sekä yhteistyökumppaneina VS SähköTech ja tapahtumatuotantoyritys Rajupaja. Tarvittavien sähköjen toteuttaminen, tapahtuma-aikainen päivystys sekä sähköjen purkaminen veivät yhteensä lähes kaksi viikkoa. Sekä toteutuksessa että päivystyksessä opiskelijat pääsivät niin käyttämään luovuuttaan ongelmien ratkaisussa ja miettimään turvallisuuskysymyksiä kuin käyttämään aivojen lisäksi käsivoimia mm. kaapeliurien kaivamisessa Kakolan pihamaalle.
Päivystystiimiin kuuluneet Säh16-ryhmän Jussi, Topi ja Samuel kertoivat, että projekti oli mielenkiintoinen, hauska ja opettava. Opettaja Kimmo Keinästön mukaan yhteistyö tapahtumajärjestäjän kanssa sujui kiitettävästi ja vaikka päivät venyivät pitkiksi, oli opiskelijoiden projektista saama oppi ja kokemus sen arvoista. Opiskelijoiden pyyteetön toiminta sai myös runsaasti kiitosta sekä tapahtuman järjestäjiltä ja yhteistyökumppaneilta, että näytteilleasettajilta!
”Tekemällä oppii” on tunnuslause, josta me Rasekossa haluamme pitää kiinni.