Nordic Fab Lab Bootcamp 2023
Nordic Fab Lab Bootcamp on Pohjoismaiden Fab Lab -verkoston vuosittainen viikon mittainen live-tapahtuma. Tapahtumassa verkostoidutaan, kasvatetaan omaa osaamista ja tutustutaan järjestävän Fab Labin toimintaan.
Vuoden 2023 Nordic Fab Lab Bootcamp järjestettiin Färsaarilla Vágurin kaupungissa. Tänä vuonna verkoston sisällä oli organisoitu mahdollisuus hakea Pohjoismaisen kulttuuripisteen rahoitusta lyhytaikaiseen hankkeeseen. Rahoitusta haettiin mahdollistamaan Nordic Fab Labin jäsenien saapuminen tämän vuoden Bootcampiin, joka toimii samalla hankkeen Kick Off -tilaisuutena. Hankkeen tarkoituksena on vahvistaa pohjoismaiden kulttuurialan yhteistyötä. Bootcamp-viikon aikana esiteltiin hankkeen puitteissa pohjoismaiden Fab Labeissä toteutettuja projekteja.
Saavuimme eteläisimmälle saarelle, Vágurin kaupunkiin, lähes vuorokauden yhtämittaisen matkustamisen jälkeen. Hämärtyvässä valossa ehdimme nähdä vielä ensimmäisten vuorten silhuetit, ennen kuin pimeys peitti nekin näkyvistä. Maanantaiaamuna vuoria ja vuonoa sai taas ihastella samalla kun kävelimme kohti Fab Lab Váguria. Lisää osallistujia saapui päivän mittaan. Kaiken kaikkiaan osallistujia oli lähes kolmekymmentä. Suomalaisten ja färsaarelaisten lisäksi mukana oli ruotsalaisia, islantilaisia ja tanskalaisia. Fab Lab Rasekoa edustivat Fab Lab vastaava Jenni Aunola ja palveluneuvoja Antti Juopperi.
Ja näin viikko lähti kunnolla käyntiin
Aloitimme päivän tutustumalla Fab Lab Vágurin tiloihin Fab Lab vastaava Tina Grønbech Tausenin johdolla. Fab Lab toimii kaupungin peruskoulun yhteydessä ja varsinaisten tilojen ohella meillä oli käytettävissä myös muun muassa kemian ja fysiikan luokat. Viikko-ohjelmasta näki heti, että ihan kaikkeen toimintaan ei ikinä ehtisi osallistua. Työpajoja ja muuta ohjelmaa oli mahdutettu yhteen viikkoon iso määrä. Päätimme Jennin kanssa jakaa osallistumisia, jotta saisimme yhdistetysti kerättyä mahdollisimman paljon kokemuksia ja tietoa.
Maanantaina osallistuin itse työpajaan, jossa käsiteltiin lampaan sarvia perinteisin menetelmin. Jenni taas meni mukaan interaktiivisen taiteen työpajaan. Sarvien kanssa työskentelyyn oli varattu tilaa puutyöluokasta ja niitä työstettiin mm. sahoin, hiomalla, poraamalla ja kiillottamalla. Karheasta ja mattapintaisesta materiaalista voi riittävällä työllä saada esiin täysin sileän ja kiiltävän pinnan. Sarvista syntyi pajan aikana riipuksia, korvakoruja, sormuksia ja juomasarvia.
Samana päivänä siirryttiin vielä tutustumaan villan työstämiseen perinteisin keinoin. Pääsimme opettelemaan mm. villalangan valmistamista sekä huovuttamista muutamalla eri tekniikalla. Interaktiivisen taiteen työpajassa ryhmä oli lähtenyt suunnittelemaan valoteosta, joka reagoi liikkeeseen ja sai inspiraation revontulien värimaailmasta ja niistä nauhoitetuista äänitteistä.
Tiistaina interaktiivisen taiteen ryhmä jatkoi projektiaan. Lars Beck Johannsen Tanskan Fab Lab Skanderborgista piti esitelmän siitä, miten museoissa voidaan hyödyntää digitaalista valmistusta kulttuurihistoriallisesti tärkeiden esineiden näytteillepanossa. Näyttelyesineitä voidaan skannata ja tulostaa 3D-tulostimilla. Esineistä saadaan valmistettua kopioita, joita pääsee konkreettisesti koskemaan. Näin esim. henkilö, joka ei näe, voi kokea näyttelyn eri tavoin kuin pelkästään äänitteitä kuuntelemalla. Sää oli myös erinomainen, joten pääsimme ihastelemaan saaren jylhiä rannikkomaisemia.
Keskiviikko alkoi omalta osaltani varhain, kun lähdin pelaamaan pakohuonetta. Tiimissä lisäkseni olivat Anu Haataja ja Maarit Niskanen Fab Lab Koklaamosta Oulusta, sekä Monika Strøm Vágurista. Pakohuoneen pääsuunnittelijana toimi Navid O’lari, jolla oli apunaan työryhmä Fab Lab Vágurista. Tehtäviin liittyvien esineiden valmistuksessa oli hyödynnetty Fab Labin mahdollisuuksia ja peli oli huolella rakennettu. Ihastelimme erityisesti puista lautaa, johon aseteltiin vihjeiden perusteella paikoilleen riimuja. Kun riimut olivat kaikki oikein, laudan sisälle syttyvät valot paljastivat seuraavan vihjeen.
Pakopelistä ehdimme työpajaan, jossa islantilainen Karítas Sigurbjörg Fab Lab Sauðárkrókurista esitteli Micro:bit-ohjelmoinnin mahdollisuuksia opetuksessa. Tutustuimme erilaisiin tarjolla oleviin robotteihin, jotka toimivat Micro:bitin kanssa ja miten niiden kanssa opetuksesta voi tehdä interaktiivista ja mukaansa tempaavaa. Opiskelijat voivat esimerkiksi harjoitella perustason ohjelmointia ja saada robotin pelaamaan kanssaan kivi, paperi, sakset -peliä. Pidemmälle edistyneet opiskelijat voivat alustalla suunnitella hyvinkin käytännöllisiä ja monimutkaisia projekteja. Esimerkkinä kolmen tunisialaisen opiskelijan yhteisprojektina suunnittelema Micro:bitillä toimivan älytalon prototyyppi, jossa valaistusta, lämmitystä ja vedenkulutusta säädellään kestävän kehityksen periaatteiden mukaan. Lisäksi talossa on ohjelmoidut anturit, jotka ilmaisevat kaasuvuodoista, sekä murtohälyttimet.
Tanskalainen Helle Hauskov Fab Lab Danmarkista esitteli meille tämän jälkeen Jesmonite-nimistä tuotetta. Kipsin kaltainen materiaali on täysin myrkytön ja kovettuu parissa kymmenessä minuutissa. Muottien avulla voi valmistaa vaikka säilytysrasioita, kynttilänjalkoja ja muita käyttöesineitä. Fab Lab Rasekoon on juuri hankittu tyhjiömuottikone, joten Jesmonite on varmasti tulevaisuudessa työstettävien materiaalien listalla myös meillä!
Fab Lab Rasekon workshop ja esittely
Torstaina oli meidän vuoromme esitellä Fab Lab Rasekon toimintaa. Kerroimme siitä, miten koulussamme kestävän kehityksen ja taiteen ja luovan ilmaisun yhteisten tutkinnon osien opintoja on kytketty Fab Labiin. Lisäksi vedimme osallistujille luovan, nopean prototypoinnin työpajan. Kestävän kehityksen tunneilla käytämme tätä luovuusharjoitusta esittelemään sitä, miten yhdestä alkuideasta voi saada kymmeniä uusia ajatuksia ja päätyä lopulta täysin erilaiseen lopputulokseen. Valmistuksessa käytetään mahdollisimman paljon kierrätettyjä materiaaleja.
Osallistujat olivat täysillä mukana ideoinnissa ja työpajassa syntyi seuraavat prototyypit:
– pistekirjoitusta ja kohokuviointia sisältävä museokyltti
– maailman kauneinta lampaanlaulua tuottava soittorasia
– sisäisen prinsessan vapauttava juoma
– syötävä, lääkkeistä valmistettu miniatyyritalo.
Harjoituksen päätteeksi opiskelijat dokumentoivat työnsä ottamalla siitä esittelykuvan sekä kirjoittamalla myyntipuheen tai esittelytekstin. Nordic Fab Labilla pajaan osallistujat niin ikään dokumentoivat tuotteensa. Kuvien ja tarinoiden ohella yksi ryhmistä valmisti myös musiikkiesityksen ja esittelyvideon! Paja tuntui inspiroivan osallistujia ja saimme palautetta, että yksi osallistujista ainakin aikoo käyttää menetelmää omassa opetuksessaan jatkossa.
Iltapäivällä interaktiivisen taiteen ryhmä viimeisteli teostaan ja minä ehdin tutustua Lammas2-02 -robottiin. Robotille pystyi antamaan ohjeita liikkumiseen. Se siirtyi 15 cm erissä eteenpäin, kääntyi 90-astetta ja piti määrätyn ajan taukoa. Pöydän pintaan oli tehty Färsaarten kartta ja tehtävinä oli saada lammas liikkumaan ohjelmoituna tietyt välimatkat vaaditulla tavalla. Taideprojekti esiteltiin yleisölle myöhemmin ja hiljennyimme hämärässä huoneessa katsomaan kauniisti vaihtuvia värivaloja, joita edelsi kosminen revontulista nauhoitettu humina.
Kohti kotia, tuliaisina uusia ideoita
Perjantaina viimeistelimme projekteja, sanoimme hyvästejä ja valmistauduimme kotimatkaan. Pidin ennen lähtöä vielä lyhyen esittelyn Fab Lab Rasekossa digitaaliseen brodeeraukseen käytettävästä Ink/Stitch-ohjelmasta. Fab Lab Váguriin oli juuri hankittu brodeerauskone. Laitteen mukana oli tullut virallinen Brotherin brodeerausohjelma, mutta avoimen lähdekoodin Ink/Stitch on hyvä vaihtoehto, jota asiakkaat voivat käyttää ilmaiseksi kotioloissa.
Lauttareissu takaisin pääsaarelle sujui vakaammassa säässä kuin tullessa. Viikkoon mahtui hurja määrä uuden oppimista ja yhteyksien luomista Pohjoismaiden muihin Fab Labeihin. Tina ja muut koulun työntekijät olivat valmistelleet viikon erittäin hyvin ja virallisesta ohjelmasta vapaa-aikaan kaikki toimi loistavasti. Tapahtuma oli kokemuksena erittäin antoisa ja lähdimme Jennin kanssa kohti kotia uusien ideoiden ja suunnitelmien kanssa. Nordic Fab Lab Bootcamp oli loistava startti uudelle vuodelle ja ruokkii varmasti ideoita koko vuoden ajan!