Siirry sisältöön

Nairobin suurlähetystön Suomi-ruokaviikko menossa

Opiskelijat vievät järvien ja vaarojen makuja Afrikkaan

Joukko Rasekon kokkiopiskelijoita opettaja Tomi Ahon luotsaamina ja Turun ammatti-instituutin tarjoilijaopiskelijoita opettaja Niina Vahteran ohjaamina on tällä hetkellä Keniassa Nairobissa toteuttamassa Suomi-teemaisten illallisten ja puutarhajuhlien tarjoiluja Suomen suurlähetystölle. Vieraina tilaisuuksissa nähdään sekä diplomaatteja, koulutusalan toimijoita ja yhteistyökumppaneita että ravintoloiden, tavarantoimittajien ja median edustajia.

Matkalle lähtevä joukko seisomassa tarjoilut käsissään tiiliseinän edessä.
Nairobin suurlähetystön Suomi-ruokaviikkoa toteuttamassa ovat TAI:n Melina Rintamäki, Niina Vahtera, Tuomas Sippola ja Aapo Lahdenkauppi sekä Rasekon Isabel Sarenko, Tomi Aho, Maija Kyyrönen ja Arttu Parviainen.

Nairobin suurlähetystön kanssa jo puolisen vuotta suunniteltu viikko on hieno jatkumo Rasekon ja TAI:n vuosia kestäneelle yhteistyölle suurlähetystöjen Suomi-teemaisten ruokaviikkojen toteuttamisessa. Ensimmäinen matka tehtiin vuonna 2015 Reykjavikin lähetystölle toteutetun Suomi-päivän merkeissä ja sen jälkeen samankaltaisia tilaisuuksia on toteutettu kaksi kertaa Bangkokin ja kerran Lissabonin suurlähetystöjen kanssa. Ensi vuonna vuorossa on Etelä-Korea ja Soul.

Vaikka matkalla ehditään hiukan tutustua myös Afrikan lumoavaan luontoon, on viikko itse asiassa hyvin täynnä työtä: opiskelijat ovat suunnitelleet ja valmistavat ja tarjoilevat Nairobissa ateriat ja juomat muodollisten diplomaatti-illallisten lisäksi hiukan vapaamuotoisemmille puutarhajuhlille. Illallisille on suunniteltu seitsemän ruokalajin menu ja puutarhajuhlille erilaisia cocktailpaloja ja drinkkejä. Menun suunnittelussa on ollut vahvasti mukana suurlähettiläs Pirkka Tapiola, jonka aloitteesta viikko järjestetäänkin. Tapiola sai idean osallistuttuaan itse vuonna 2017 Thaimaassa silloin järjestetylle illalliselle.

Ruokaviikon teemana on Suomen rikas ruokakulttuuri. Inspiraationa menun ja juomien suunnittelussa ovat alkuruokien osalta olleet Suomen järvien ja meren antimet, pääruoissa vaarojen ja tunturien tarjonta ja jälkiruoissa metsien ja peltojen kasvit. Mukaan pakattiinkin matkalaukut täyteen mm. puolukanvarpuja, pihlajanmarjoja, tillivodkaa ja lakkalikööriä, peuranlihaa ja kuivattua talviyrttiä. Ajatuksen tasolla on valmiiksi jo mietitty korvaavia tuotteita paikan päältä, jos vaikka joku matkalaukku ei koskaan saavu perille asti.

Ruokaviikon järjestelyihin on saatu mukaan useita yrityksiä ja sponsoreita, joiden tuotteita menuissa käytetään ja jotka näin saavat mahdollisuuden saada omia tuotteitaan esille kohdemaassa.

Mukaan valitaan opiskelijoita sekä perustutkinto- että ammattitutkintotasolta. Tärkein valintakriteeri on halu ja kyky kehittyä huipputason ammattilaiseksi sekä kyky ottaa vastuuta ja olla oma-aloitteinen. Yleensä ruokaviikolla mukana olevat opiskelijat jäävät viikon jälkeen paikallisiin ravintoloihin ja hotelleihin työelämäjaksolle. Tällä kertaa toimintaympäristö on sen verran erikoinen, että opiskelijat eivät jää viikon jälkeen Keniaan. Huimia tarinoita, ihania onnistumisia ja mahtavia muistoja jäänee siitä huolimatta jokaisen mieleen.

– Olen ollut mukana jo aiemminkin ja odotan jo innolla inspiraatioita ja uusia kontakteja, joita matkalta saa, kertoi Rasekossa Tähtikokki-täydennyskoulutuksessa opiskeleva Arttu Parviainen ennen matkalle lähtöä.

– Uusia kokemuksia, verkostoja, paineensietokyvyn ja ongelmanratkaisukyvyn kehittämistä, englannin kielen parantamista, luetteli puolestaan TAI:ssa baarimestariksi opiskeleva Melina Rintamäki odotuksiaan.

– Tämä on ollut toiminnantäyteinen mutta mielenkiintoinen kevät kaikkine suunnitteluineen ja valmisteluineen, kertoi myös Tähtikokkikoulutuksessa mukana oleva Maija Kyyrönen. Ravintola- ja catering-alan perustutkintoa Rasekossa opiskeleva Isabel Sarenko taas on sitä mieltä, että matkasta tulee niin huikea, ettei hän edes tiedä mitä odottaa! Näin varmasti onkin. Ruoan laittaminen Nairobin kuuman auringon alla lienee aivan erilaista kuin Suomen keittiöissä. Pelkona esimerkiksi oli, että uusia luvattuja uuneja suurlähetystön keittiöön ei olisikaan asennettu – mutta siitäkin olisi selvitty: ”Jos ei löydy laitteita ja välineitä, joita olemme suunnitelleet käyttävämme, niin sitten sovelletaan ja kokataan vaikka grillissä pihalla!”

sekä

Lisää aiheesta