Tietoa koulutuksesta
Tutkinto:
Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoAloitus:
Seuraava aloitus ti 18.8.2025Kenelle:
Koulutukseen valitaan jo sosiaali- ja terveysalalla työskenteleviä henkilöitä, joilla ei ole sosiaali- ja terveysalan pätevyyttä. Näitä ovat esimerkiksi hoitoapulaisena sekä muissa erilaisissa avustajan tehtävissä työskentelevät henkilöt. Koulutus on tarkoitettu myös lähihoitajille, jotka haluavat vaihtaa osaamisalaa lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon, ikääntyneiden hoidon ja kuntoutumisen, mielenterveys- ja päihdetyön tai sairaanhoidon osaamisalaan.
Kuvaus:
Hakeutumisen jälkeen sinuun otetaan yhteyttä ja lähetetään kutsu soveltuvuuskokeeseen tai haastatteluun.
Monimuoto-opinnot toteutetaan henkilökohtaistettuna. Monimuoto-opinnot sisältävät verkko-opintoja ja teoria-/teemapäiviä ilta- ja päiväopetuksena sekä käytännön työskentelyä joko opiskelijan omassa työpaikassa tai hankittavassa koulutussopimustyöpaikassa sekä näihin liittyviä yksilöllisiä tai ryhmässä toteutettavia oppimistehtäviä.
Tarvittaessa hakija osallistuu suomen kielen kielitestaukseen ennen soveltavuuskoetta.
Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa hänen aikaisempi osaamisensa tunnistetaan ja tunnustetaan, ja suunnitellaan opinnot.
————————————————————-
Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset ammatillisessa koulutuksessa, päivitetty määräys voimaantulo 1.1.2025:
SORA-tutkinnoissa opiskelijaksi ei voida ottaa hakijaa, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä koulutukseen liittyviin käytännön tehtäviin oppilaitoksessa, työpaikalla tai muussa oppimisympäristössä, jos SORA-tutkintoihin liittyvät turvallisuusvaatimukset sitä edellyttävät ja jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa.
Kun opiskelija hakee SORA-tutkintoon, opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla myös aiempi opiskeluoikeuden peruuttamista koskeva päätös, jos toisten henkilöiden terveyden ja turvallisuuden suojelemiseen liittyvät seikat sitä edellyttävät.
Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla
– fyysistä terveyttä ja toimintakykyä rajoittava sairaus tai vamma
– kommunikoinnin ja viittomisen estävä sairaus tai vamma
– käsi-ihottuma, joka rajoittaa käytännön työtehtävissä toimimista
– lääkkeiden riippuvuus tai ongelma- tai väärinkäyttö
– mielenterveyden häiriö tai psyykkinen sairaus, joka ei ole hoitotasapainossa
– päihteiden riippuvuus tai ongelma- tai väärinkäyttö
– vuorovaikutusta vaikeuttava toimintakyvyn häiriö
– värinäön häiriö, joka rajoittaa käytännön työtehtävissä toimimista
Jos koulutukseen liittyvät käytännön työtehtävät oppilaitoksessa, työpaikalla tai muussa oppimisympäristössä edellyttävät olennaisesti alaikäisten parissa työskentelyä, koulutuksen järjestäjä varmistaa ennen käytännön tehtävien alkua sen, että opiskelijalla ei ole SORA-lainsäädännössä määriteltyä rikostaustaa. Nämä rikoslain kohdat koskevat lapseen kohdistuvia rikoksia, seksuaalirikoksia, väkivaltarikoksia, vapauteen kohdistuvia rikoksia ja huumausainerikoksia. Rikostaustan tarkastamista varten opiskelija esittää rikosrekisteriotteen.
Voit tutustua SORA-lainsäädäntöön tarkemmin seuraavilla sivustoilla:
https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/sora-ratkaisuja-opiskeluun-soveltumattomuuteen
https://eperusteet.opintopolku.fi/eperusteet-service/api/maaraykset/liite/536d8eb1-fce9-4f9d-b1b2-fd5548751988
Toteutus:
Monimuoto-opinnot suunnitellaan ja toteutetaan henkilökohtaistettuna. Monimuoto-opinnot sisältävät verkko-opintoja, teoria-/teemapäiviä ilta- ja päiväopetuksena sekä yksilöllisiä tai ryhmässä toteutettavia oppimistehtäviä ja käytännön työskentelyä.Toimipiste:
Raision Juhaninkujan toimipisteKustannukset opiskelijalle:
Ammatillinen perustutkintokoulutus on maksutonta. Opiskelijalle voi syntyä kustannuksia mm. oppikirjoista, hoitoasusta ja opintokäynneistä.
Kysy lisää
Jatkuva haku, ryhmämuotoinen lähiopetus:
Jatkuva haku puhelin
puh. 044 705 7671
paula.ashforth@raseko.fi