Tietoa koulutuksesta
Tutkinto:
Ravintola- ja catering-alan perustutkintoAloitus:
Koulutus toteutetaan päiväopintoina, monimuoto-opintoina tai oppisopimuksella. Jatkuvalla haulla useampi aloituspäivä. Yhteishaun kautta hakevaíen aloitus elokuussa 2025. Yhteishaun kautta aloittavat: elokuussa 2025 Seuraava jatkuvan haun päiväopetusryhmä aloittaa 26.8.2024. Hae mukaan!! Yhteishaun kautta hakevat aloittavat elokuussa 2024 (45 paikkaa). Jatkuvan haun kautta hakevat aloittavat joko määrättyinä yhteisinä aloituspäivinä tai oman henkilökohtaistettavan aikataulun mukaan.Kenelle:
(Yhteishaussa 38 paikkaa). Ruokapalvelun (kokki) ja asiakaspalvelun osaamisala (tarjoilija) on suunnattu ruoanvalmistuksesta, asiakaspalvelusta tai salityöskentelystä kiinnostuneille henkilöille, joilta puuttuu toisen asteen tutkinto tai henkilöille, jotka haluavat vaihtaa alaa. Koulutus soveltuu myös riittävän suomen kielen taitaville maahanmuuttajille.
Opiskelut alkavat opiskeluvalmiuksia tukevilla opinnoilla. Mikäli et tarvitse opiskelua tukevia opintoja opintosi voidaan suunnitella henkilökohtaisesti.
Ohjaamme sinua valitsemaan tilanteeseesi sopivan osaamisalan ja tutkinnon osat sekä suunnittelemme yhdessä tarvitsemasi opinnot.
Kuvaus:
Oletko kiinnostunut ammattimaisesta ruoanlaitosta ja ravintolan asiakaspalvelusta? Perustutkintokoulutuksessa voit suuntautua joko ruokapalvelun (kokki) tai asiakaspalvelun (tarjoilija) osaamiseen.
Kaikki opiskelevat aluksi perusasiat ravitsemispalveluissa toimimisesta: esimerkiksi laitteet, työmenetelmät, raaka-aineet ja hygieniavaatimukset. Sen jälkeen opiskellaan osaamisalan mukaiset opinnot kuten lounas- tai annosruokien valmistus tai annosruokien ja juomien myynti ja tarjoilu. Valinnaisilla tutkinnon osilla voit syventyä itseäsi kiinnostaviin osa-alueisiin kuten kahvilapalveluihin, tilaus- ja juhlaruokapalveluihin tai á la carteen. Tarvittaessa opiskelusi alkavat opiskeluvalmiuksia tukevilla opinnoilla.
Ohjaamme sinua valitsemaan tilanteeseesi sopivan osaamisalan ja tutkinnon osat sekä suunnittelemme yhdessä tarvitsemasi opinnot.
KOKIN TYÖTEHTÄVÄT:
Kokki toimii ruoanvalmistuksen tehtävissä valmistaen maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot. Kokki myös laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle joukolle. Työpaikkoja on erilaisissa ravintoloissa suurtalouskeittiöistä ja juhlapalveluista fine dining -ravintoloihin. Suuria työllistäjiä ovat henkilöstöravintolat, ketjuravintolat ja liikenneasemat. Kokkeja työskentelee myös esimerkiksi kevyitä lounaita tarjoavissa kahviloissa.
TARJOILIJAN TYÖTEHTÄVÄT:
Tarjoilija toimii asiakaspalvelutehtävissä ja kunnostaa asiakastiloja, laittaa esille myytäviä tuotteita, esittelee, myy ja tarjoilee ruokia ja juomia. Työpaikkoja on henkilöstöravintoloissa, kokouspalveluissa, à la carte -ravintoloissa, ketjuravintoloissa, liikenneasemilla ja baareissa. Monet tarjoilijat työllistyvät kahviloihin.
Alan työllisyysnäkymät ovat hyvät: osaavasta henkilöstöstä on pulaa. Monet kokit ja tarjoilijat työllistyvät myös henkilöstövuokrausyritysten kautta.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto (180 osaamispistettä) muodostuu:
– ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja
– yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).
Toteutus:
Koulutus toteutetaan päiväopintoina, monimuoto-opintoina tai oppisopimuksella. Tutkinnot muodostuvat tutkinnon osista: pakollisista sekä oman tarpeen mukaisista valinnaisista osista. Seuraava jatkuvan haun päiväopetusryhmä aloittaa 25.2.2025.Toimipiste:
Raision Eeronkuja 3:n toimipisteKustannukset opiskelijalle:
Perustutkintokoulutus on maksutonta. Kustannuksia voi muodostua esim. työvälineistä ja materiaaleista.
Tutustumispäivä ammatilliseen koulutukseen
Tule tutustumaan sinua kiinnostavan alan opintoihin ja oppimisympäristöihin! Tutustumispäivän aikana pääset kokeilemaan alan työtehtäviä ja tapaamaan opiskelijoita ja opettajia. Lisäksi kuulet työllistymismahdollisuuksista. Tutustuminen sopii sekä yläkoululaisille että aikuisille alasta kiinnostuneille. Ilmoittaudu koulutuskokeiluun täällä.
Kansainvälisyys Rasekossa
Tarjoamme sinulle monipuoliset mahdollisuudet kartuttaa kansainvälistä osaamistasi ja kokemustasi opintojen aikana. Voit lähteä kansainvälisyysjaksolle useaan eri maahan heti 18-vuotta täytettyäsi. Rasekolla on yhteistyökumppaneita useassa Euroopan maassa (mm. Pohjoismaat, Portugali, Espanja, Italia, Malta, Saksa, Hollanti, Pohjois-Irlanti, Viro) sekä Thaimaassa ja Etelä-Koreassa. Ulkomaanjakso parantaa ammattitaitoasi sekä lisää kielitaitoa ja vieraiden kulttuurien tuntemustasi. Työelämäjaksolle ulkomaille voit lähteä yksin, kaverin kanssa tai isommalla ryhmällä.
Myös erilaiset projektit ja toiminnan kehittäminen verkostoitumalla kansainvälisesti ovat osa jokapäiväistä toimintaamme. Voit esimerkiksi hankkia osaamista työskentelemällä kansainvälisessä yrityksessä kotimaassa tai toimia tänne tulevien ulkomaisten opiskelijoiden tuutorina.
Kaksoistutkinto
Kaksoistutkintoon opiskellessasi suoritat yhtäaikaisesti sekä ammatillisen perustutkinnon että ylioppilastutkinnon. Lukio-opinnot suoritetaan Raision lukiossa iltapäivisin erillisen lukujärjestyksen mukaisesti.
Jatko-opintomahdollisuudet
Ammatillisen perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon suorittaminen antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Tämä tarkoittaa, että tutkinnon suoritettuasi voit hakea opiskelemaan korkeakouluun. Osaamistasi voit kasvattaa tai syventää myös esimerkiksi suorittamalla yksittäisiä tutkinnon osia tai muita lyhyempiä täydennyskoulutuksia.
Suoraan tutkintoon
Mikäli sinulla on jo tutkintoon tarvittava ammattitaito, voit suorittaa tutkinnon myös suoraan, ilman koulutusta. Kysy lisää opettajalta!
Kysy lisää
Airi Levonen
puh. 044 705 7651
airi.levonen@raseko.fi
Mari Vartiainen
puh. 044 705 7608
mari.vartiainen@raseko.fi
Opinto-ohjaaja
Kati Runola
puh. 044 705 7551 kati.runola@raseko.fi