JOE-hanke tarttuu mikro- ja yksinyrittäjien tarpeisiin
Maaliskuussa Jatkuvan oppimisen alueellinen ekosysteemi -hankkeessa (JOE), jossa Rasekon vastuulla on kaksi työkokonaisuutta, kokoonnuttiin Purokadulle keskustelemaan mikro- ja yksinyrittäjien tukemisesta.
Mikro- ja yksinyrittäjät ry:n (MYRY) puheenjohtaja Kari I. Mattilan johdatteli keskustelua, jossa pohdittiin yrittäjyyttä ja sitä, miten esimerkiksi oppilaitokset voisivat huomioida ja tukea paremmin alueemme mikro- ja yksinyrittäjien jatkuvaa oppimista.

JOE-hankkeessa yhtenä tavoitteena on tukea mikro- ja yksinyrittäjiä osaamisen tunnistamisessa ja kehittämisessä sekä jatkuvassa oppimisessa. Raseko vastaa hankkeessa maakunnallisen ohjauspalvelun, OpinOven, uudelleenjärjestämisestä. Uutena palveluna OpinOvi tarjoaa ohjausta myös yrittäjille ja mikroyrityksille heidän osaamisensa kehittämiseen. OpinOvi-ohjauspalvelun ja maakunnan oppilaitosten tehtävänä on tuottaa yritysten tarvitsemaa osaamista ja jatkuvan oppimisen palveluita, jotta voimme vahvistaa osaamista ja siten parantaa kilpailu- ja innovaatiokykyä Varsinais-Suomessa.

Yritteliäs Varsinais-Suomi
Mikä sitten on mikroyritys? Kaikki alle 10 henkeä työllistävät yritykset ovat mikroyrityksiä, siis myös yksinyrittäjät. Entä miksi sillä on merkitystä? Valtakunnallisesti 95,5 prosenttia on mikro- ja yksinyrityksiä; lähes kaikki yritykset siis! Mediasta tuttuja suuryrityksiä on vain 0,2 prosenttia. Rasekon omistajakunnista Raisiossa on n. 1700 yritystä, Naantalissa n. 1500, Maskussa n. 750, Mynämäellä 550, Nousiaisissa vajaa 400 ja Ruskossa yli 400. Suurin osa näistäkin on mikroyrityksiä. Yrittäjyys on siis merkittävä työllistävä ja talouskasvua lisäävä asia paitsi valtakunnallisesti, myös Varsinais-Suomessa. Suurin osa Rasekon opiskelijoista on koulutussopimusjaksoilla alueemme yrityksissä ja valmistumisen jälkeen osa perustaa yrityksen.

Työpajan tunnelmia ja oivalluksia
Purokadun toimipisteessä oli hyvä puheensorina ja tekemisen meininki sekä iloista naurua, kun maakunnan ammatillisen koulutuksen, vapaan sivistystyön, korkeakoulujen ja työllisyysalueen edustajat kokoontuivat pohtimaan yrittäjyyttä oman organisaationsa kannalta. Kari johdatteli osallistujat työpajan läpi asiantuntevasti ja näkökulmia ravistellen.

Miten olisi ajatustesi herättäjäksi esimerkiksi tieto, että mikroyrityksillä on kolminkertainen liikevaihto perinteikkääseen metsäteollisuuteen verrattuna. Olisitko tullut ajatelleeksi sitä?
Entä oletko tullut ajatelleeksi, että hyvin monet yrittäjistä ovat neuroepätyypillisiä?
Toisaalta vieraskieliset perustavat yrityksen jopa puolitoista kertaa todennäköisemmin kuin suomea äidinkielenään puhuvat.
Kun mietimme jatkuvan oppimisen koulutus- tai ohjauspalveluita, meidän täytyy miettiä niitä uudelleen, ravistella perinteisiä tapoja ja oletuksia ja nähdä uusia mahdollisuuksia. Vastaako koulutus tai koulutusmuodot työelämän tarpeita? Voiko osaamisen kehittäminen tapahtua pieninä muruina? Entä onko tilaa ja aikaa vertaisoppimiselle?
Ajatusten herättelyä ja tiedon nälkää
Osallistujat olivat todella tyytyväisiä tilaisuuden järjestelyihin ja vuorovaikutukseen työpajan aikana. Tilaisuus oli lämminhenkinen ja antoisa. MYRY:n puheenjohtaja Kari I. Mattila oli vaikuttava puhuja ja erinomainen fasilitoija. Osallistujat kokivat, että tilaisuudessa oli hyvää ajatusten herättelyä ja havahtumista muun muassa siihen, kuinka paljon mikro- ja yksinyrityksiä onkaan ja miten muun muassa koulutustarjonnassa pitäisi huomioida yrityksiä ja tukea siten alueen elinkeinotoiminnan kehittämistä.

Kuten hyvässä tilaisuudessa kuuluu, tässäkin jäi vielä tekemisen ja tiedon nälkä. Ajatukset ja yhteistyö on saatu nyt liikkeelle, joten tästä on hyvä jatkaa ensi syksynä!

Jatkuvan oppimisen alueellinen ekosysteemi -hanke on Euroopan unionin osarahoittama