Siirry sisältöön

Itävallassa seppien jalanjäljillä

Syyskuun loppupuolella kävin etsimässä taideteollisuusalalle ja erityisesti sepille kansainvälisiä kontakteja Itävallassa Alppien juurilla Erasmus+ -rahoitteisella matkalla. Reissuni loi pohjaa seuraavalle matkalle. Vuoden 2025 helmikuussa joukko seppäopiskelijoita on lähdössä parin viikon kansainvälisyysjaksolle noille samoille seuduille.

Tonavan sivujoista saadun vesivoiman avulla ja Alppien rinteiltä tuotetuilla puuhiilillä on iät ajat työstetty ja jalostettu rautaa sekä terästä. Yläitävaltalaiseen Steyrin kaupunkiin on syntynyt vahvaa metallien jalostamiseen liittyvää teollisuutta, kuten aseteollisuutta ja BMW:n moottoritehdas. Metallialan toisen asteen ammatillinen oppilaitoskin sijaitsee Steyrissä. HTL Steyrissä opetetaan muun metalliosaamisen lisäksi taideteollisuusalalla taidetaontaa, kultaseppiä sekä kaiverrusta. Mikäs siellä on opiskellessa, kun ikkunoista näkyy vanha kaupunki ja jylhät vuoret.

Steyristä matkani jatkui Waidhofen an der Ybbsin kautta Ybbsitziin. Pieni 3000 asukkaan Ybbsitz on maailman mittakaavassa merkittävä seppäkaupunki. Siellä oli 100 vuotta sitten 25 sepänpajaa, joissa tehtiin työkaluja ja muuta käyttötavaraa. Nykyisin kaupungissa työskentelee yhä kourallinen seppiä ja lisäksi siellä on museoituja pajoja.

Seppämestari Thomas Hochstädt on yksi paikkakunnan aktiivisista sepistä. Thomas ja kaupungin entinen pormestari Joseph Hofmarcher esittelivät minulle Ybbsitzin seppäkulttuuria, joka näkyy ja tuntuu koko yhteisössä. Kaupunki on ollut mukana Euroopan taontakaupunkien ringissä, johon myös Mynämäki kuului. Ybbsitzissä järjestetään jokavuotiset seppien joulumarkkinat sekä joka toinen vuosi kansainvälinen Ferraculum-taontatapahtuma, joiden aikana syntyneitä taottuja veistoksia on ympäri kaupunkia. Lisäksi Ybbsitzin keskustassa sijaitsee taontaan ja raudanjalostukseen keskittynyt FeRRUM-museo.

Kuvankauniiden alppikaupunkien ja -maisemien jälkeen minulla oli vielä hetki aikaa Itävallan pääkaupungissa Wienissä. Hundertwasserhaus ja Friedensreich Hundertwasserin taidetta esittelevä museo avarsivat käsitystäni niin suorien lattioiden tarpeellisuudesta kuin ennakkoluulottomasta värien ja tilojen käytöstä. Kyllä puu voi kasvaa asuinrakennuksen ikkunan läpi, jos niin halutaan.

Ensi vuonna nähdään, mitä kaikkea hyvää Itävallan kontaktit tuovat tullessaan.

Auf Wiedersehen!

– Janne Aakko