Jatkuvan haun toteutuminen vaihtelee koulutusalasta riippuen. Pääasiassa voit hakeutua ympäri vuoden ja aloittaa opinnot joko tiettynä yhteisenä aloituspäivänä tai joustavasti opettajan kanssa sovittavan henkilökohtaisen aikataulusi mukaan. Toisilla aloilla haku on auki määrättyinä ajankohtina vuoden aikana ja opinnot myös aloitetaan yhteisesti sovittuina aloituspäivinä.

Opiskelijavalinta

Jatkuvan haun opiskelijavalinnassa hakemuksesi käsitellään valintaperusteiden mukaisesti. Myös kielitaidon riittävyys varmistetaan ja haetusta koulutusalasta riippuen varmistetaan, että hakijan terveydentila täyttää säädösten mukaiset edellytykset.

Jatkuva haku, valintaperusteet opiskelijaksi ottaminen

Ammatilliset perustutkinnot, ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot tai tutkinnon osat Yleiset valintaperusteet (Laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017 §38)

Jatkuvassa haussa koulutuksen järjestäjä päättää opiskelijaksi ottamisesta sekä pääsy- ja soveltuvuuskokeista.

Opiskelijaksi ottamisessa sovelletaan yhdenvertaisia valintaperusteita.

Opiskelijaksi voidaan ottaa hakija, joka on
1) suorittanut perusopetuksen oppimäärän tai sitä vastaavan aikaisemman oppimäärän,
tai jolla
2) koulutuksen järjestäjä muutoin katsoo olevan riittävät edellytykset tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseen tai tutkinnon suorittamiseen.

Koulutuksen järjestäjän päättämät opiskelijoiden valintaperusteet (Laki ammatillisesta koulutuksesta 2017/531 §39).

Jatkuvan haun opiskelijavalinnassa huomioidaan hakijan sopivuus alalle ja tutkinnon, sen osan tai koulutuksen oikea vaativuustaso.

Lisäksi huomioidaan hakijan edellytykset suorittaa tutkinto tai tutkinnon osa tai osallistua osaamisen hankkimiseen, kuten

· aiempi osaaminen, koulutustausta ja työkokemus,

· tavoitteet ja motivaatio sekä

· muut edellytykset.

Erikseen mainituissa tutkinnoissa valintaan vaikuttaa myös hakijan terveydentila tai toimintakyky (SORA) ja/tai hakijan osallistuminen ja hyväksytty suoritus pääsy- tai soveltuvuuskokeeseen.

Kielitaidon arviointi

Jos hakijan äidinkieli on muu kuin suomi, hänen kielitaitonsa riittävyys opintoihin varmistetaan.  Hakijalla tulee olla riittävät valmiudet suoriutua tutkinnosta, opetuksesta ja ohjauksesta.

Yleiset kielitaitotasot Rasekon aloilla perustutkintoihin, hoiva-avustajakoulutukseen sekä TUVAan hakiessa:

Ylin taso B1.1

liiketoiminta, sähkö- ja automaatioala, terveys- ja hyvinvointiala (lähihoitaja), autoala, logistiikka-ala, tieto- ja viestintätekniikka, tekninen suunnittelu, matkailu

Keskitaso A2.2

terveys- ja hyvinvointiala (hoiva-avustaja), ravintola- ja cateringala, kiinteistöpalveluala, talotekniikka, rakennusala, kone- ja tuotantotekniikka, taideteollisuusala, tekstiili- ja muotiala, hius- ja kauneudenhoitoala, puhtauspalveluala

TUVA

Opiskelijoiden opiskelukielen taidon tulisi olla sellainen, että he hyötyvät valmentavan koulutuksen opiskelusta ja heillä on mahdollisuus saavuttaa tarvittavat valmiudet toisen asteen opiskeluun valmentavan koulutuksen aikana. Koulutuksen järjestäjä arvioi koulutuksen tarkoituksenmukaisuuden ja oikea­-aikaisuuden opiskelijalle.


Tarvitsetko ohjausta oikean alan löytymiseen?

Rasekon opinto-ohjaajat auttavat opiskelijoita kaikissa opintoihin liittyvissä kysymyksissä. Jokaisella Rasekon koulutusalalla työskentelee opinto-ohjaaja. Opinto-ohjaaja auttaa sinua opintojen suunnittelussa ja ohjaa opintoihin liittyvien valintojen teossa. Hän keskustelee kanssasi opintojen etenemiseen liittyvistä pulmista ja ratkaisumahdollisuuksista sekä ohjaa sinua jatko-opintoihin.