CNC-jyrsimellä persoonallista ilmettä sisustukseen
Syksyllä 2021 Rasekossa startanneen taideteollisuusalan digitaalisen valmistuksen -opinnot ovat edenneet siihen pisteeseen, että opiskelijat ovat päässeet harjoittelemaan CNC-jyrsimen käyttöä. Laitteen peruskäyttö ei sinänsä ole hankalaa, mutta teoria tulee kuitenkin olla hallussa ennen kuin lähdetään valmistamaan ensimmäisiä tuotteita. Laitteen käyttöä ryhmälle opettaa puuseppäalan opettaja Jouni Suvala.
CNC:lle voi valmistaa tiedostot monella eri ohjelmalla. Digitaalisen valmistuksen opiskelijat (eli tuttavallisemmin Divalaiset) käyttivät ensimmäisen harjoitustyön – puisen henkarin – valmistukseen Rhino 7 -ohjelmaa. Ensimmäinen jyrsintätyö valmistuu 2D-piirroksen pohjalta. Myöhemmin lähdetään harjoittelemaan, miten 3D-mallit valmistuvat CNC:n avulla.
Mallinnusohjelman lisäksi työ pitää radoittaa toisella ohjelmalla. Tässä tapauksessa radoitukseen käytetään Surfcam-ohjelmaa. Tässä prosessissa määritellään laitteen käyttämät terät ja määritellään työn leikkuuviivat. Kun ohjelmassa on asetettu oikeat leikkuuterän arvot, leikkuuratojen sijainnit ja järjestys, on työ valmis siirrettäväksi CNC-jyrsimelle.
Itse laitteella määritellään työlle oikea aloituspiste X-, Y- ja Z-akseleilla ja valmistellaan leikattavan kappaleen kiinnitys työtasolle. Fab Lab Rasekon CNC-jyrsimellä kiinnitys hoituu vakuumipumpun avulla. Pumppu imee työstettävän kappaleen sekä alapuolen suojalevyn kiinni työtasoon. Tarvittaessa myös mekaaninen kiinnitys ruuvien avulla onnistuu.
Laitetta käyttäessä tulee huomioida asianmukainen turvavarustus: silmä- ja kuulosuojaimet. Vaatetuksen tulee myös olla työskentelyyn soveltuvaa ja esimerkiksi liehuvat hihat, huivit tai muut potentiaalisesti pyörivään terään takertuvat asusteet ovat kiellettyjä. Työpajan kautta läpikulku on myös kielletty, silloin kun CNC-jyrsin on käytössä. Jyrsintä ei myös ikinä saa jättää valvomatta, koska työstön aikana voi sattua jotain odottamatonta.
Kun alkuvalmistelut on hoidettu ja työturvallisuus varmistettu, päästään itse jyrsintään! Mikäli kaikki asetukset ovat kohdallaan, lähtee laite pyörimään ja leikkaamaan haluttua kappaletta. Monimutkaisemmissa töissä saattaa terää joutua välillä vaihtamaan erilaiseksi työn eri vaiheissa. Helpoimmillaan sama terä hoitaa koko homman kerralla alusta loppuun.
Digitaalisen työstön isona etuna on mahdollisuus sarjojen valmistamiseen helposti. Mikäli valmistettu tuote todetaan toimivaksi, voi CNC:llä valmistaa nopeasti tarvittavan erän tuotteita pienellä vaivalla. Toisaalta on myös mahdollista valmistaa täysin omaan tarpeeseen kustomoituja yksittäisiä design-tuotteita.
Fab Lab Rasekossa pääsee toteuttamaan omia ideoita konkreettisesti ja hiomaan prototyypistä lopullisen tuotteen. CNC-jyrsimen avulla onnistuu vaikka omien huonekalujen tai muiden sisustustuotteiden valmistus – tai kuten tässä tapauksessa, henkarien!
Tutustu Fab Labin toimintaan ja laitteisiin lisää oppimisympäristön nettisivuilta: