Siirry sisältöön

Ainutlaatuinen oppimisympäristö telakalla

Sähköasennuksia tekemässä laivan tiloissa.
Kelluvaa älykaupunkia rakentamassa

Ainutlaatuinen oppimisympäristö telakalla

El-Master Oy on mm. laivojen uudisrakentamiseen erikoistunut sähköalan urakointiyritys, joka on tehnyt Rasekon kanssa yhteistyötä jo yli 15 vuotta. Näinä vuosina kymmenet Rasekon automaatioasentajaopiskelijat ovat päässeet ainutlaatuisiin oppimisympäristöihin, mm. Meyerin telakalle, El-Masterissa suoritetun koulutus- tai oppisopimusjakson kautta. Tänäkin syksynä muutama nuori mies on m/s Mardi Grasilla asentanut keskuksia, vetänyt kilometreittäin kaapeleita ja kytkenyt sähkökalusteita El-Masterin vakioporukan apuna. Vakiotyöntekijöistäkin toistakymmentä on aikoinaan saanut perusoppinsa Rasekosta!

Arttu Saksa ja Aaron Pietilä kuuluvat tämän vuoden opiskelijaporukkaan. Arttu aloitti keväällä koulutussopimusjaksolla ja pääsi jatkamaan sen jälkeen oppisopimuksella, joka kattoi mukavasti kesäajankin. Aaron asteli laivalle elokuussa oppisopimuksen pohjalta. ”Nuo pojat on kuin AA-paristot, energiapari, joka kulkee yhdessä”, El-Masterin toimitusjohtaja Reijo Dahlman naureskelee hyväntahtoisesti. Poikien työpaikkaohjaajana (omien sanojensa mukaan laumanvartijana) toimiva, itsekin Rasekossa aikoinaan opiskellut PN Sähkö & Saneeraus Oy:n Toni Päiväläinen myöntelee vieressä: ”Hyvin on pojat hommaan päässeet käsiksi. Tämä on sen verran vauhdikas paikka, että omaa hoksnokkaa pitää osata käyttää ja olla myös oma-aloitteinen.”

”Samanlaista oppimisympäristöä ei löydy Suomesta mistään”, kehuu Dahlman. ”Vaatimustaso on täällä kova ja tilaaja on todella tarkka. Täällä pärjää, kun ymmärtää oman roolinsa kokonaisuudessa: emme pelkästään vedä sähköverkkoa vaan olemme mukana mahdollistamassa ainutlaatuisia elämyksiä!” Mardi Gras-laiva onkin todellinen kelluva älykaupunki ja elämyspuisto: siellä on mm. ultimate playground -pelialue, teatteri ja maailman ensimmäinen huviristeilijälle rakennettu vuoristorata.

”Täällä olen oppinut vähän kaikkea ja osaamisen lisäksi on kasvanut usko itseensä”, Arttu Saksa kertoo. ”Joo, nyt ollaan nähty miten esimerkiksi sviitti tehdään alusta loppuun, asennetaan keskukset, vedetään kourut ja kaapelit, sähköistetään kalusteet. Kai sitä tämän jälkeen osaa omakotitalonkin sähköistää”, Aaron Pietilä komppaa. ”Kohta joudutaan takaisin kouluun”, nuoret miehet jatkavat pilke silmäkulmassa.

Toimitusjohtaja Dahlman kiittelee yhteistyötä Rasekon ja varsinkin kehittämispäällikkö Kimmo Keinästön kanssa: ”Kun Kimmolta pyytää suositusta hyvästä opiskelijasta niin tietää sellaisen saavansa. Asenne työhön ja uteliaisuus ja halukkuus oppia on tärkeintä, työn oppii täällä sitten tekemällä. Aloitimme molemminpuolisen yhteistyön Rasekon kanssa jo oman poikani Joonaksen opiskellessa siellä 15 vuotta sitten.”

Perusteet alalle opitaan koulussa ja suuri osa käytännöstä sitten koulutus- tai oppisopimusjaksoilla aidoilla työpaikoilla. Rasekolla onkin satoja hyviä yrityskumppaneita ja opiskelijoihin sitoutuneita työpaikkaohjaajia! Opiskelijat saavat oivia oppimispaikkoja ja yritys pääsee tutustumaan uusiin potentiaalisiin työntekijöihin ja vaikuttamaan alan koulutukseen. Yritykset voivat koulutussopimusyhteistyön lisäksi mm. toimia kummiyrityksinä, osallistua kehittämishankkeisiin ja täsmäkouluttaa omaa henkilökuntaansa kulloistenkin tarpeidensa mukaan. Lue lisää työelämäyhteistyöstä: www.raseko.fi/tyoelamayhteistyo ja ota yhteyttä!

Lisää aiheesta