Kaikille avoin digitaalinen valmistusympäristö
Fab Lab Rasekon palveluja voivat Rasekon opiskelijoiden lisäksi hyödyntää ketkä tahansa muutkin. Fab Labissa voi käydä toteuttamassa omia henkilökohtaisia projekteja tai vaikka valmistamassa oman yrityksen tarpeisiin tuotteiden prototyyppejä tai markkinointimateriaaleja. Laserleikkurilla on helppo valmistaa näyttäviä käyntikortteja ohuesta vanerista erikoistilaisuuksiin. Digitaalisella brodeerauskoneella yrityksen logon voi kirjailla työvaatteisiin. CNC-jyrsimellä onnistuu jo vaikka täysikokoisen prototyyppimallin valmistus huonekalusta.
Useampi pienyrittäjä onkin jo löytänyt Fab Labin ja hyödyntää meiltä löytyviä laitteita. Esimerkiksi paikkakuntahunajan tuottaja KissMyHoney Naantalista. Raisa ja Hannu Airolan kolme vuotta sitten perustamalla yrityksellä on mehiläispesiä eri kunnissa, kuten Naantalissa, Askaisissa ja Merimaskussa. Suosituimpien tuotteiden joukossa on erilaisia makuhunajia.
Raisa Airolalle Fab Lab tuli tutuksi, kun hän opiskeli Rasekossa merkonomiksi ja suoritti opintojen yhteydessä “Erikoislaitteen hyödyntäminen valmistuksessa” -tutkinnon osan. Myös Hannu on suorittanut kyseisen koulutuksen. Tämä kenelle tahansa avoin koulutus on osa Tekstiili ja muotialan perustutkintoa ja sen voi suorittaa erillisenä opintokokonaisuutena. Tutustu tutkinnon osaan tarkemmin tästä linkistä.
Koulutuksessa käydään läpi Fab Labissa käytettävien laitteiden ja ohjelmistojen perusteet ja opetellaan mm. laserleikkausta, 3D-mallinnusta ja -tulostusta sekä suurkuvatulostimen käyttöä. Mikäli digitaalinen valmistus mahdollisuutena kiinnostaa, koulutus antaa erinomaiset valmiudet siihen.
Tähän mennessä KissMyHoney- yrittäjät ovat valmistaneet Fab Labissa itse tuotetarroja. Suunnitelmissa on tulevaisuudessa hyödyntää laserleikkuria tuotepakkausten valmistuksessa. “Fab Lab on pienelle yrittäjälle loistava vaihtoehto. Säästää rahaa ja saa apua valmistukseen.” Hannu Airola sanoo. Erikoislaitteen hyödyntäminen valmistuksessa -tutkinnon osan suorittaminen myös madaltaa kynnystä tulla itse tekemään, kun laitteet ja tilat tulevat koulutuksen aikana tutuiksi.
Tutkinnon osan opinnot on mahdollista suorittaa syys- tai kevätlukukaudella. Seuraavan kerran koulutus järjestetään syksyllä 2022. Tarkempaa tietoa koulutuksesta löytyy www-sivuiltamme, kunhan aikataulut tarkentuvat.