Siirry sisältöön

Tietoa koulutuksesta

Tutkinto:

Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto

Aloitus:

Opiskelun voi aloittaa joustavasti milloin tahansa lukukauden aikana. Tammi- ja elokuussa järjestetään uusille opiskelijoille yhteinen aloituspäivä.

Kenelle:

Mielenterveys- ja päihdetyötä tekevät tai alalle hakeutuvat. Eduksi on sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon tasoiset tiedot ja taidot. Hakijat valitaan koulutukseen hakemusten ja haastattelun perusteella.

Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset ammatillisessa koulutuksessa, päivitetty määräys voimaantulo 1.1.2025 :

SORA-tutkinnoissa opiskelijaksi ei voida ottaa hakijaa, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä koulutukseen liittyviin käytännön tehtäviin oppilaitoksessa, työpaikalla tai muussa oppimisympäristössä, jos SORA-tutkintoihin liittyvät turvallisuusvaatimukset sitä edellyttävät ja jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa.

Kun opiskelija hakee SORA-tutkintoon, opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla myös aiempi opiskeluoikeuden peruuttamista koskeva päätös, jos toisten henkilöiden terveyden ja turvallisuuden suojelemiseen liittyvät seikat sitä edellyttävät.

Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla
– fyysistä terveyttä ja toimintakykyä rajoittava sairaus tai vamma
– kommunikoinnin ja viittomisen estävä sairaus tai vamma
– käsi-ihottuma, joka rajoittaa käytännön työtehtävissä toimimista
– lääkkeiden riippuvuus tai ongelma- tai väärinkäyttö¨
– mielenterveyden häiriö tai psyykkinen sairaus, joka ei ole hoitotasapainossa
– päihteiden riippuvuus tai ongelma- tai väärinkäyttö
– vuorovaikutusta vaikeuttava toimintakyvyn häiriö

Voit tutustua SORA-lainsäädäntöön tarkemmin seuraavilla sivustoilla: https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/sora-ratkaisuja-opiskeluun-soveltumattomuuteen https://eperusteet.opintopolku.fi/eperusteet-service/api/maaraykset/liite/536d8eb1-fce9-4f9d-b1b2-fd5548751988

Kuvaus:

Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä.

Opinnot voi aloittaa joustavasti milloin tahansa lukukauden aikana. Kysy lisää opettajalta.

Pakolliset tutkinnon osat ovat:
• Ammatillisuuden toteuttaminen mielenterveys- ja päihdetyössä
• Lähi- ja läheisverkostoissa toimiminen

Valinnaiset tutkinnon osat (valitaan 2) ovat:
• Digitaalisessa vuorovaikutuksessa toimiminen
• Laajentuvassa yhteisössä toimiminen
• Mielenterveys- ja päihdetyön menetelmien käyttäminen
• Toisena valinnaisena tutkinnon osana voi suorittaa vähintään 25 osaamispisteen laajuisen tutkinnon osan ammatillisesta perustutkinnosta, toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta.

Koulutuksessa voi suorittaa halutessaan myös yksittäisiä tutkinnon osia.

Mikäli sinulla on jo tutkintoon tarvittava ammattitaito, voit suorittaa tutkinnon myös suoraan, ilman tutkintokoulutusta.

Toteutus:

Koulutus muodostuu lähiopetuspäivistä oppilaitoksessa, verkko-opinnoista sekä työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta joko omalla työpaikalla tai koulutussopimusjaksoilla. Lähiopetuspäiviä on keskimäärin 2 päivää kuukaudessa. Koulutuksen pituus määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan (n. 1,5 – 2 vuotta). Jos sinulla on alan työpaikka, voit hakea koulutukseen oppisopimuksella. Oppisopimusopiskelijat voidaan ottaa koulutukseen milloin tahansa. Kysy lisää opettajalta.

Toimipiste:

Raision Juhaninkujan toimipiste

Kustannukset opiskelijalle:

Koulutus on maksutonta. Kustannuksia saattaa syntyä mm. opintomatkoista, materiaaleista, välineistä tai työ- ja suojavaatteista, jotka jäävät opiskelijan käyttöön.”

Kansainvälisyys Rasekossa

Tarjoamme sinulle monipuoliset mahdollisuudet kartuttaa kansainvälistä osaamistasi ja kokemustasi opintojen aikana. Voit lähteä kansainvälisyysjaksolle useaan eri maahan heti 18-vuotta täytettyäsi. Rasekolla on yhteistyökumppaneita useassa Euroopan maassa (mm. Pohjoismaat, Portugali, Espanja, Italia, Malta, Saksa, Hollanti, Pohjois-Irlanti, Viro) sekä Thaimaassa ja Etelä-Koreassa. Ulkomaanjakso parantaa ammattitaitoasi sekä lisää kielitaitoa ja vieraiden kulttuurien tuntemustasi. Työelämäjaksolle ulkomaille voit lähteä yksin, kaverin kanssa tai isommalla ryhmällä.

Myös erilaiset projektit ja toiminnan kehittäminen verkostoitumalla kansainvälisesti ovat osa jokapäiväistä toimintaamme. Voit esimerkiksi hankkia osaamista työskentelemällä kansainvälisessä yrityksessä kotimaassa tai toimia tänne tulevien ulkomaisten opiskelijoiden tuutorina.

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammatillisen perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon suorittaminen antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Tämä tarkoittaa, että tutkinnon suoritettuasi voit hakea opiskelemaan korkeakouluun. Osaamistasi voit kasvattaa tai syventää myös esimerkiksi suorittamalla yksittäisiä tutkinnon osia tai muita lyhyempiä täydennyskoulutuksia.

Suoraan tutkintoon

Mikäli sinulla on jo tutkintoon tarvittava ammattitaito, voit suorittaa tutkinnon myös suoraan, ilman koulutusta. Kysy lisää opettajalta!

Kysy lisää

Paula Ashforth
puh. 044 705 7540
paula.ashforth@raseko.fi